Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Анелия Гечева, счетоводител: Има условия за получаване на данъчните облекчения за деца
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:50 / 06.12.2022Коментари (0)245
©
Тази година данъчните облекчения са в по-висок размер, но за да бъдат ползвани от родителите е задължително те да нямат неплатени публични задължения, т.е. данъци, осигуровки, местни данъци и такси, глоби към общини, КАТ и т.н. Ако имат такива, ползването на облекчения ще им бъдат отказани. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ Анелия Гечева – счетоводител. "Напълно достатъчно е времето, което имат всички физически лица, да проверят дали имат някакви задължения към НАП, към общините и тези задължения да бъдат приети в срок. Става въпрос за глоби към КАТ, към общините.“

Има значение работната заплата на родителите, иначе и двамата родители имат право да подадат заявление, разясни Гечева. "Но родителят, който има по-висок доход, за него е по-лесно да получи сумата наведнъж. Ако единият от родителите е назначен на минимална работна заплата, той внася средно данък около 740 лв. през годината и има право да му бъде възстановен именно този данък. Ако има две деца – има право на данъчно облекчение 1200 лв., които няма как да бъдат върнати, тъй като той е внесъл само 740 лв. Именно поради тази причина родителят с по-висок доход, който внася по-високи данъци, е по-добре да ползва данъчното облекчение. Единият родител може да подаде декларацията към работодателят, а другият може да подаде годишна данъчна декларация по чл. 50 към НАП“.

Ако родителят е бил в майчинство, това означава, че данъци не са внесени, обясни Гечева. "Така той няма право да ползва данъчно облекчение. Данъчното облекчение може да се ползва от работещи хора на трудови или граждански договори, които внасят данъци“.

Интересът към данъчните облекчения е много голям, още отсега са започнали запитванията, заяви счетоводителят.

Все още не е популярно, но хората трябва да знаят, че имат право на данъчни облекчения при ремонт на жилища по същия начин, както се ползват данъчните облекчения за деца, с подаване на годишна данъчна декларация, разясни Гечева. "Сумата, която може да бъде възстановена е в размер на 200 лв., хората трябва да имат документ, с който да докажат, че са правили ремонт. Но не с покупка на уреди, не с покупка на аксесоари за дома. Важно е да има документ, с който да се докаже, че в действителност е правен ремонт на жилището“.

По отношение на данъчните облекчения за деца има голям напредък, сумите са достатъчни, добри и са в помощ на семействата, допълни Гечева. "По отношение сумата за ремонт, тя не стимулира хората да подават декларации. Ако бъде увеличена, смятам че тогава ще има по-голям интерес и хората ще търсят своите документи при ремонт. Всеки прави ремонт, но просто не се търсят документи от фирмите. Считам, че при една по-голяма сума, хората ще се мобилизират, ще бъдат по-заинтересовани и тогава ще ползват и тези данъчни облекчения“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: