Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Андрей Новаков: България да отговори на безпрецедентното поведение на Австрия за Шенген, Румъния намира начин
Автор: Петя Кузева 17:47 / 07.11.2023Коментари (0)827
© Фокус
Не можем да продължим да толерираме такъв двоен стандарт и да ни третират като държави, които имат само задължения, но не и права. Полага ни се да сме в Шенген. Той е част от Договора за функциониране на ЕС и е част от привилегиите, които всеки европейски гражданин трябва да ползва". 

В това бе категоричен евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на конференцията "Разширение на Шенген: Ключовата Роля на България в Областта на Граничната Сигурност", която се проведе в Брюксел.

"Дошло е време да наречем нещата с истинските им имена – България отдавна е готова за Шенген и пази границите си много по-добре, както е признато и от други държави. Мигрантите в Белгия, които отнемат невинни човешки животи, не са минали през България. Няма маршрут, в който от Алжир да избереш да минеш през България и да стигнеш до Брюксел", категоричен бе той. 

"Казва ни се да пазим границите с цената на животите си, но после казват, че ще се редим на опашки и ще си даваме паспорти. Българският туристически бранш ще страда, защото в Петрич и в Сандански всички гърци се редят по три часа и това ги отказва, същото важи и за Банско. Оттук насетне мисля, че трябва да бъдат предприети и ответни мерки", направи разбор на ситуацията  той и посочи конкретни цифри.

"200 евро на ден на камион е загубата, докато този камион чака на границата без значение дали това е на Русе, при Видин, на ферибота на Оряхово или другаде. В България има около 75 000 лиценза за международен превоз. Представете си колко пари се губят, без да смятаме даже загубите, когато шофьорите напускат, защото не им се чака по границите", фиксира сериозен проблем Новаков. 

Според него България не е част от Шенген само заради политически интереси ии предсотящите изборите в Австрия. "Австрийският канцлер каза, че двете страни не може да влязат в Шенген, защото Шенген не е реформиран. Въпросът ми е – беше ли Шенген реформиран, когато приеха Хърватия? Този аргумент отива на пух и прах. Или е бил реформиран Шенген миналата година и след това е имало нужда от втора реформа, или Шенген никога не е бил реформиран и това не е причината България и Румъния да не се приемат", попита задочно евродепутатът. 

"Хората ще уважават толкова, колкото се уважаваме сами", заяви Новаков, че е крайно време да спрем да разрешаваме да ни се подиграват като държава.

"Както Румъния счита да намери начин да отговори на действията на Австрия, аз мисля, че трябва да проучим възможността България да види как може да влияе, включително чрез европейския бюджет, ако това поведение продължава до края на годината от страна на Австрия. Има законопроекти, законодателни актове, които се нуждаят от одобрение от всички държави, и България трябва да използва това като отговор на безпринципното поведение от страна на Австрия. Знам, крайно е, но не е ли крайно 12 години без причина да държиш извън Шенген две държави, които са си изпълнили задълженията? Докато приемаме ненормалните неща за нормални, отговорът ще бъде такъв. Хората ще ни уважават толкова, колкото се уважаваме сами. Безкрайно уважавам всеки български гражданин, който е платил цената за това да бъде част от ЕС с тежки реформи през 90-те, за да оставяме сега някой да ни се подиграва с подобно поведение“, каза Новаков още той.

Още по темата: общо новини по темата: 424
19.04.2024 »
18.04.2024 »
14.04.2024 »
11.04.2024 »
05.04.2024 »
01.04.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Kатастрофи Великотърновско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: