Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Американски доктори спасиха 6-годишния Венелин
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:30 / 29.10.2022Коментари (0)173
© bTV
Уникална сърдечна операция на българче направиха в Университетската болница в Маями, Флорида. 6-годишният Венелин Илиев се ражда с еднокамерна физиология - изключително рядко сърдечно заболяване.

При него се изпомпва кръв само от дясната страна на сърцето, а лявата е в хипопластично състояние. Така борбата за живот на едно малко момче започва.

"Той беше на 9-10 дни, когато ми казаха, че има шум на сърцето и че може с течение на времето да се възстанови, но той не искаше да се храни. Нуждаеше се от кислород и на 15-ия ден ми казаха, че трябва да го преместят в Националната кардиологична болница в София, за да го оперират. На 16-ия ден беше първата операция и ми казаха, че самото му сърце е много сложно, защото половината се беше развила, а другата половина – не“, разказва пред bTV майката на Венелин – Мая Илиева.

"По време на операцията беше много силен, беше се хванал много здраво за живота“, допълва майката.

"Сърцето на Венелин функционално работи с една единствена камера и с една обща клапа. За щастие, подобно състояние е рядкост, но пък, уви, това са сложни и тежки състояния. Всеки един от тези пациенти преминава през редица сложни оперативни интервенции“, обясни д-р Добри Добрев, кардиолог в Националната кардиологична болница.

Заради анатомичните особености и тежката сърдечна патология се налага трансплантация на сърце в чужбина. След дни работа на целия екип от българска страна - документи, ежедневна разходка до НЗОК и "Медицински надзор“ - две болници в САЩ отказват да направят трансплантацията.

Университетската болница в Маями, Флорида, обаче приема предизвикателството и така семейството поема хиляди километри на Запад.

"Венелин беше преживял няколко операции, имаше много белези, имаше вече поставен пейсмейкър. Ние трябваше да отворим гръдния му кош за пореден път и това беше едно от най-големите предизвикателства. Другото трудно при тази трансплантация е, че имахме развита само едната венозна част – тоест анатомично не прилича на никоя друга подобна интервенция. Срещахме се многократно десетки хирурзи и обсъждахме всякакви възможни усложнения“, разказва сърдечният хирург д-р Хуан Бреда от болницата в Маями.

Лекарите предупреждават родителите, че има риск за живота на детето им, защото може да получи кръвоизлив, който да доведе до смъртта му.

"Бог направи чудо с нашето дете, защото той не получи нито едно усложнение. За 20 дни се възстанови“, разказва майката на Венелин.

Очаква се семейството да се прибере благополучно в началото на 2023 г., а за всички лекари в Националната детска кардиологична болница следва предизвикателството да подсигурят на малкия Венелин едно здраво бъдеще.

А самият той казва, че като порасне иска да помага на децата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: