Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Александър Пулев: Успяхме да осигурим 14 милиарда лева по структурни фондове и европейски програми
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:32 / 30.10.2022Коментари (0)241
© NOVA
Успяхме да осигурим 14 милиарда лева по структурни фондове и европейски програми за бизнеса. Тези пари ще са налични до края на тази година, а не както беше първоначалния план - в началото на следващата. Това заяви в студиото на NOVA министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

"Връщам се от Риад изморен, но много щастлив. Показахме новото лице на българската икономика и на българската дипломация. Отиваме със самочувствие и проектна готовност. Представяме приоритети на базата Визия 2030. Това е държавният документ на Саудитска Арабия, в който се посочват всички приоритетни оси. Ние си свършихме домашното, намерихме допирни точки и ги презентирахме", заяви той по повод международния форум с българско участие в Саудитска Арабия тази седмица. 

Става дума за темите транспорт, логистика, дигитална свързаност, високи технологии, роботика, производство на части за автомобили. "В Европа от 10 автомобила 9 имат компоненти, произведени в България. Това са инвестиции, които скоро ще потекат към страната ни. Ние не сме в бизнеса, само да си подписваме меморандуми. Не сме хора на действието. Служебният кабинет е кабинетът на действието и го доказахме", подчерта министърът.

Той коментира и въпросът дали политическата нестабилност не изпраща лош сигнал на инвеститорите. "Ние ще направим всичко, за да осигурим нужната приемственост. Ние сме хора, които показваме нужния интегритет, мотивация и енергия. Не трябва да се къса кредита на доверие, особено с инвеститори от Близкия изток, но това, което чуваме от инвеститорите е, че те виждат в наше лице и в това на президентската администрация един "оазис на спокойствие и устойчивост". Иначе те нямаше да инвестират от ценното си време, за ад разговарят с хора от служебния кабинет".

Според министър Пулев служебния кабинет е готов да подпомогне депутатите при обсъждането на проектозаконите за следващите плащания по Плана за възстановяване и устойчивост. "Призовавам депутатите да използват капацитета на служебния кабинет,. Всички дърпаме в една и съща посока. Да използват нашата експертиза. Ще направим всичко възможно законопроектите да бъдат приети", подчерта той. И допълни: "Апелирам за здрав разум и добра воля от страна на народните представители. Теоретично е възможно всички тези закони да бъдат приети до края на годината".

Бизнесът в България ще получи 14 милиарда лева по структурните фондове и европейските програми. "Заедно с вицепремиер Пеканов и седем ведомства осигурихме тези пари. Тези пари ще стигнат до хората през следващия програмен период. Но понеже сме кабинетът на действието и на ускорението, защото тези средства се очакваше да се канализират в началото на следващата година, но ще успеем те да са на разположение още в рамките на настоящата година. Вече има отворени програми, по които бизнесът може да кандидатства", подчерта той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: