Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Александър Маринов: Да искаме от партиите стабилно управление е все едно националният по футбол да повтори постиженията си от 1994-а
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:53 / 21.04.2023Коментари (0)363
© БНТ
Сформирането на стабилно правителство продължава да изглежда твърде трудна задача, а нови избори остават по-вероятния вариант. Това коментира пред БНТ проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев и бивш председател на стратегическия съвет към президента Румен Радев.

Според проф. Маринов към момента липсват предпоставки за съставяне на кабинет между първите две политически сили.

"Да искаме от партиите да сформират стабилно управление е все едно да искаме от националния отбор по футбол да повтори постиженията си от 1994-а година. По-скоро и двете правят усилия да внушат на обществото, че са готови на компромиси, политически отговорни и така нататък. Много добре би било да се излъчи правителство и аз се надявам това да стане, но вариантът с нови избори си остава по-вероятен. Кога ще се случат зависи от процесите в Народното събрание - как ще работи, какви междинни резултати ще има, дали ще потръгне съвместната законодателна работа. Законодателната програма е само рамката, но изпитанията ще дойдат, когато стане въпрос за съдържанието", посочи той.

Маринов коментира и по-бързото придвижване към конституционните процедури по връчването на мандатите от страна на президента. Изтъкна, че практиката познава различни случаи и напомни, че осигуряването на допълнително време на политическите сили от 48-ото Народно събрание не даде резултат.

"Практиката познава различни случаи. В дадения случай, според мен, той наложи темп, с което даде знак, че не само той, но и българските избиратели очакват това народно събрание да работи без протакане и политически игрички и както виждате, изглежда, че този подход дава резултати. Всичко е въпрос на това дали думите ще се превърнат в дела. Ако Народното събрание заработи по законодателната си програма и бюджета, тогава няма основания да бъдат допълнително пришпорвани парламентарните сили. Междувременно ще текат преговорите за правителство, но всичко зависи от това дали времето се използва ефективно, а не просто за протакане. Принципната разлика е дали партиите имат нужда от време да си свършат работата, или искат да протакат за да им е удобно еди кога си да има избори", каза Маринов.

Според него, ако втория мандат отиде при ПП-ДБ, те няма как да реализират без подкрепата на ГЕРБ.

Маринов определи като несериозна и нереалистична идеята служебното правителство да продължи под формата на редовен кабинет.

Още по темата: общо новини по темата: 896
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: