Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Александър Йорданов: Ще искаме незабавно да се прекратят преговорите за членство на РСМ в ЕС
Автор: Росица Лаханова 11:18 / 20.01.2023Коментари (0)292
©
Евродепутатът Александър Йорданов в специално интервю за Агенция "Фокус" по повод поредния побой над българин, този път в Охрид. Стана ясно тази нощ, че е пребит секретарят на културния клуб в Охрид - "Цар Борис III". Той е със спукани прешлени, отоци и разбита челюст в болница в Охрид.

Безпокоя ви отново от Агенция "Фокус" относно поредния побой над българин в Република Северна Македония. Този път е пребит Християн Тиндинков – секретар на Българския клуб "Цар Борис ІІІ“ в Охрид. Как бихте коментирал това? 

Рано сутринта се запознах със случая, обсъдихме го заедно с колегата Андрей Ковачев, с когото работим в Комисията по външна политика на Европейския парламент. Как да коментирам случая? Преди всичко искам да кажа, че трябва много ясно да бъдат изтъкнати основните причини, за да се стигне до това престъпление, защото става дума за опит за убийство, както и за други подобни случаи, които имахме. А основните причини за това явление са три.

На първо място, това е антибългаризмът в македонската политика, който има десетилетни корени и е наследство от Югославския период на тази държава.

На второ място, това е македонската образователна система, която е подчинена изцяло на доктрината на македонизма, а както добре знаем, тази доктрина представлява антибългаризъм в постоянно действие.

Това е всъщност системата на лъжите и фалшификациите за България, които са навлезли много дълбоко в учебното съдържание и практически са учебно ежедневие. Няма ден в македонско училище или университет, в който да не се говори нещо срещу България или да не се преиначават факти и събития, които засягат българската история и респективно историята на този регион.

Това е изключително опасно, това е ежедневен мозъчен тероризъм, който се осъществява в рамките на образователната система на Македония – тероризъм срещу България.

И не на последно място, на трето място, но не на последно, това е ролята на медиите, които конкретно на Северна Македония са се превърнали, особено в последните години, в един ежедневен рупор на антибългаризма.

И на всичко това трябва да се сложи край и България трябва да престане със своята уклончива, мека, дипломатична прекалено позиция.  

А българските евродепутати ще се обединят ли сега отново в единна позиция по казуса и ще има ли изказвания в Европарламента по този въпрос? И дали пак ще бъдат глухи чиновниците в Европа, докато не се убие някой българин и не станат нещата вече кървави?  

Ние наистина сме вече на прага на убийства. Това е последната преграда пред убийство и ние, дори аз, доколкото успях да се информирам, младежът е в много тежко състояние. Той е със спукани прешлени, с разбита челюст, вероятно с кръвоизливи някакви вътрешни. И дори обменихме мисли с г-н Ковачев веднага – дали пък не трябва нашата държава да изпрати тези прочути хеликоптери, които не знам имаме ли ги, нямаме ли ги...

Все още ги нямаме.  

… за да го пренесем тук в България, поне да знаем, че ще го спасим, защото нищо не може да се изключва от тези хора в Македония, те могат и да го умъртвят в болницата в Македония, за да няма после дела и т.н.  

И службите бездействат, защото става навик да бъдат пребивани българи.  

Абсолютно. Какво трябва да се направи? Обсъдихме още сутринта рано това, че е необходимо да напишем още днес писмо до Европейската комисия и до комисаря за разширяването Оливер Вархей, което да бъде изпратено от всички български евродепутати.

В момента аз това започвам да правим, започвам да пиша. И в него ние трябва да излезем с една обща национално отговорна осъдителна позиция. Същевременно съм абсолютно убеден, че България трябва да настоява и на Европейски парламент и пред Европейската комисия започналия, той полузапочнал реално преговорен процес с Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, да бъде прекратен незабавно докато в тази страна не се реши въпросът с отношението към основното нейно население – българите.

Защото отново повтарям и съм го казвал много пъти: основното население на Република Северна Македония не са македонците, а българите, независимо дали и колко голяма част от тях осъзнават този факт, че са българи, че са наследници на българите. Ние трябва да защитим българското население на Северна Македония с всички възможни дипломатически средства.

И най-напред трябва да се иска прекратяване просто на всякакви разговори със Северна Македония докато този въпрос в тази страна не бъде решен.

А той трябва да бъде решен в трите посоки: посоката политиците да престанат с антибългаризма, посоката образователната система да се промени и посоката медиите да започнат да говорят като истински европейски медии, а не медии от времето на комунистическа Югославия.

Това са нещата.

Същевременно това, което и аз мога да направя, още от понеделник ще поставя въпроса най-напред в парламентарната група на Европейската народна партия на заседание, след това ще го поставим на заседание и на Комисията по външни работи на нейното заседание, ще разкажем за случая на колегите и ще потърсим тяхната подкрепа за една такава по-решителна, по-категорична политика спрямо правителството, политиците и изобщо действията на държавата Северна Македония срещу европейска България.  

Много благодарим за този коментар. 

Още по темата: общо новини по темата: 705
20.03.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
22.11.2023 »
предишна страница [ 1/118 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: