Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Александър Чобанов: "Disney", "Netflix" и HBO трупат милиарди на гърба на сценаристите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:28 / 14.06.2023Коментари (0)176
© Фокус
Днешният ден е ден за солидарност с американските сценаристи, които се борят за справедливи и пропорционални възнаграждения спрямо печалбите, които се осъществяват. Това каза в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" Александър Чобанов – български писател и сценарист и член на Управителния съвет на БАФТРС. "Защото "Disney", "Netflix", HBO  и другите такива платформи трупат милиарди на гърба на тези, които създават съдържание."

Припомняме, че стачката на американските и българските сценарист днес,14 юни, и е световен ден на солидарност с американските сценаристи. Гилдиите на сценаристите в целия свят подготвят различни събития, с които да покажат подкрепата си към стачката и да дадат гласност на своите собствени проблеми. БАФТРС също ще се включи в това мащабно събитие с демонстрация днес от 10 часа пред Народното събрание.        

Авторите, особено в телевизията, са основна движеща сила, смята още Александър Чобанов: "Платформите трупат огромни печалби, които не делят пропорционално. Нека този приход да бъде разпределен и спрямо носителите на авторски права съвсем адекватно и така че да се чувстват те удовлетворени."

Другият казус, за който се борят американските сценаристи, е регулацията в използването на изкуствения интелект, който "най-вероятно ще бъде евтина работна ръка и още не се знае какво ще произвежда той. Аз съм привърженик на технологиите и смятам, че те помагат на човека, и трудно биха заменили един сценарист". Това изкуство, според сценаристът Александър Чобанов, е свързано с много работа и има много добавена стойност по веригата, освен това чрез него се възпитава обществото в ценности.

"Ние, българските сценаристи, имаме своя собствена кауза: от дълго време никой от управляващите не се застъпва за авторите и за носителите на авторски права. Свидетели сме от колко време Филмаутор се опитват да наложат адекватни промени в Закона на авторското право, които да ни защитят, да ни гарантират справедливо и пропорционално възнаграждение, да ни гарантират тези отчисления за повторните излъчвания. Но тези наши искания, на Българска асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи заедно с Филмаутор и още няколко организации, не срещат никакви инициатива от Министерство на културата, а винаги се препокриват с корпоративния интерес, случайно или не," сподели причините за протеста на българските сценаристи Александър Чобанов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Случаят "Даная"
България и Войната в Украйна
Местни избори 2023 г.
Европейски избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: