Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Александрина Гюрова: Инициативата "Ден за акции" на БФБ има за цел да стимулира активното участие на капиталовия пазар и да подобри инвестиционната култура на българите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:31 / 16.06.2023Коментари (0)225
© БФБ
"Денят за акции" е инициатива, която вече се е наложила като традиция за Българска фондова борса, Централен депозитар и нашите партньори инвестиционните посредници и банките, които са членове на борсата. Те могат да търгуват без такси – възможността за търговия без такси дава възможност за изпълнение до 15 поръчки с обща стойност не повече от 2 000 лева, без значение от това в колко сделки те са изпълнени. Това каза в предаването "Парите ви на фокус с БФБ" на Радио "Фокус" Александрина Гюрова, директор "Търговия, емитенти и членство" в Българска фондова борса, относно инициативата на БФБ и Централен депозитар: "Ден за акции".

Тази година в инициативата са взели участие 24 инвестиционни посредника и банки, а броят на сделките е 888. Оборотът е достигнал 1 066 005 лева. Гюрова разказва, че БФБ стартира инициативата още през 2015 година по идея на доставчика на търговската система T7 Deutsche Börse, но пък в последствие разширяват още повече обхвата й.

"С тяхна подкрепа реализирахме доста проекти през годините и можем спокойно да ги приемем не само като доставчик на системни услуги, но и надежден партньор за развитие на бизнеса. Но за разлика от Деня за акции на Deutsche Börse, БФБ разшири малко обхвата с всички акции и инструменти на сегмент Борсово търгувани фондове, без значение дали те участват в индекса. В последствие, миналата година обогатихме още повече инициативата, като включихме и алтернативния пазар и така нашумелия пазар за растеж на малки и средни предприятия BEAM", коментира тя.

Миналата година е била рекордна като постигнати обороти и участващи партньори в инициативата, но и рекордна за борсата не само по отношение на резултатите от "Деня за акции".

"От гледна точка на ликвидност и обороти 2022 година бележи 9-годишен рекорд по отношение на оборота на борсата, който надмина 1 млрд. лева за първи път от 2013 година. Направихме 7 успешни IPO-та и първото успешно увеличение на капитала на пазара BEAM. Добавихме още 200 топ световни компании за българските инвеститори на международния пазар на БФБ - BSE International. БФБ се справи добре на фона на двуцифрените спадове на останалите пазари в Европа и в региона, а пък нашия спад на индекса беше само 5%", смята директорката.

Гюрова разказва, че инициативата "Ден за акции“ е насочена към индивидуалните инвеститори, които обикновено търгуват с по-малки обеми.

"Така че аз считам, че целта на Деня за акции е постигната. И считам, че всички инвестиционни посредници и банки, които ни подкрепяха в миналите години, и все още са членове на борсата, ни подкрепиха и тази. Основно разчитаме най-вече на милениалите, които са по-млади хора с по-високи финансови знания, което се дължи не само на по-широкия достъп на информация, но и на инициативите за повишаване на финансовата грамотност в България, които напоследък са все по-чести".

Александрина Гюрова добави, че очакват още 2 нови IPO-та на пазара BEAM през следващите 2 седмици.

"На 21 юни ще бъде IPO-то на емисия привилегировани конвертируеми акции, която е първата такава за пазара BEAM на дъщерното дружество на "София комерс" заложни къщи и "ИпоТех Софком", която е платформа за ипотека. При успешно IPO до търговия ще бъдат допуснати и обикновените акции на дружеството", уточни тя.

През септември пък очакват два нови инструмента, които класифицират като "други дългови инструменти" и макар според нея да имат сходни характеристики с тези облигациите, са идентифицирали и някои необходими промени в правилата за търговия и в правилата за допускане на търговия, така че да могат да стартират с тях безпроблемно.

"Имаме и много други желаещи компании, заявили намерение за пазар BEAM, които обаче чакат по-добра глобална ситуация. В началото на 2022 година имахме много компании, които се готвиха да отговорят на изискванията на пазар BEAM и да поемат по пътя на публичността, но последвалата криза намали сериозно оценките на инвеститорите и повечето компании решиха, че ще изчакат този пазарен тренд да се обърне. Оптимисти сме по отношение на бъдещото развитие на пазара и вярваме, че той ще предложи още много и интересни инвестиционни възможности за българските инвеститори", заключи Александрина Гюрова.

Можете да чуете цялото интервю в прикачения аудиозапис.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: