Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Албена Атансова: Хората на по-високо ниво трябва да се замислят как живее народът
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:31 / 20.02.2023Коментари (0)308
© Facebook
Има хора на по-високо ниво, които трябва да се замислят как живее този народ. Защо говорим от името на народа, че народът искал това, народът искал онова, а в същото време никой не е отишъл да го попита. Това каза в сутрешния блок на Радио "Фокус" "Добро утро, България" Албена Атанасова, заместник-кмет по направление “Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" към Столична община.

"Вече шестнайста година работя в СО и съм свързана със социалната страна. Когато дойдат хора при мен, а те вече са доста, на прием или на среща на улицата, се старая да обръщам внимание на проблема не като администратор, а като на човек. Поставям се в обувките на отсрещния човек с проблем, за да можем да видим как да го разрешим, защото всеки един проблем е различен по себе си от следващия. Институциите в много голяма степен, има хора, които работят в това да се случват нещата, такива каквито са. Говоря за социалната сфера и това, което ръководя", обясни тя.

Атанасова обясни, че институциите трябва да развиват хората, така че да бъдат пълноценни както за самите себе си, така и за цялото общество.

"Отпускат се средства за социални помощи на хора, които могат да бъдат насочени да започнат работа. В повечето случаи  някои групи от хора не искат да започват работа, защото им е по-добре да ползват социалната система. Ако те кажат, че нямат образованието да вършат работа, която е по-добре платена, то нека да бъдат насочени към към курсове за ограмотяване. Ние искаме човекът да положи усилия да се ограмоти, да започне да работи, за да може да дава приноси за държавата и обществото", каза още тя.

Според нея в последните две години инфлацията силно е повлияла върху социалната справедливост. Тя смята, че хората са станали по-затворени и мислят за собственото си оцеляване. 

"Социалната справедливост е едно субективно понятие за всеки човек. Най-вече нагласите на хората, мисленето за това как можем да бъдем справедливи към някого друг, да му помогнем,ако има нужда. Да бъдем отворени към хората. Проблем е и самата инфлация, която кара хората да бъдат още по-затворени в себе си затова да се мисли как да се оцелява в по-голяма степен от българския народ. Политиците, като виждане за въпросите, които трябва да се преодолеят, е вдигането на пенсии и заплати, но не дават средства за това. При нас, в социалната сфера, мога да кажа, че трябва да направим заплатите по-високи, защото минималната се е вдигнала, но какво правим с останалия персонал, който е с по-големи специалисти, има повече работа, заплатите се изравняват почти", каза тя.

Албена Атанасова е категорична, че трябва да политическата обстановка трябва да е стабилна, за да може и обществото да бъде спокойно.

"Ние всички усещаме икономическата криза. Ако миналата година влезем в хранителен магазин и можехме да купим кисело мляко за 0,79 стотинки, то сега може да го купим за 1,79 стотинки. Говорим за инфлация, която никой не може, а може би не искат, да кажат точните цифри. Това човек да оцелява, като това да могат да бъдат покрити базовите изисквания, никой не говори за това. Изтъкват се неща, че трябва да има промени, че трябва да се говори за глобални неща, но се забравя човешкият фактор. Забравя се какво трябва да направим ние за себе си – самото общество за себе си и самата политическа обстановка да бъде по-кротка. Не трябва да се събуждаме и да виждаме само негативни неща и да гледаме оплюване по този или онзи. Преди две години бяхме стабилизирали по някакъв начин и бяхме тръгнали да изграждаме качество в сферата на социалните услуги, но сега се чудим как ще платим тока, как ще се справим с храната на хората", обясни Атанасова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: