Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Активни потребители": Мобилните оператори стават още по-силни, а това е най-лошата новина за всички нас
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:59 / 05.02.2024Коментари (0)477
©
Този сектор се радва на огромен комфорт – и законодателен, и регулаторен, какъвто и да искате. В последните десетина години виждаме голямо окрупняване. Мобилните оператори се разрастват, завземайки и кабелните телевизии, и интернет доставчиците.Това мнение изрази пред БНР Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители" по повод третото поредно индексиране на цените от страна на мобилните оператори.

"Оставени в такъв законодателен и регулаторен комфорт, те стават още по-силни и могат да си позволят да поглъщат конкурентите си, а това е най-лошата новина за всички нас."

Накрая на пазара ще останат само трите кита – те все повече заприличват на олигархични структури, категоричен е Николов.

Трите мобилни оператори са били санкционирани 68 пъти за нелоялни практики пред последните три години, уточни Богомил Николов, но по думите му "такива санкции са една шега". Според него санкциите трябва да са "адекватни и възпиращи".

Не е нужно да има картел, за да може малко на брой конкуренти на един пазар да правят едно и също, коментира той и добави - картел се доказва най-трудно от всички конкурентни нарушения.

Според Николов в спешен порядък трябва да се прегледа законодателната рамка, като се започне от глобите. По думите му, ако те са обвързани с оборота на мобилния оператор, ще има по-голяма справедливост.

На второ място трябва да се прегледа статута на обвързаност, в който всички сме поставени – сега след изтичането на двете години на договора чрез юридически хитрини сме заставено отново да подпишем, защото иначе цената става двойна, подчерта Николов.

България е единствената в ЕС и една от много малкото в цяла Европа държави, в които няма виртуални мобилни оператори – такива, които наемат капацитета на съществуващите мрежи. Те биха увеличили конкуренцията, посочи той и доде пример с Русия, където работят над 20 такива виртуални оператора.

Вероятността някой от тях да предлага отворени договори без обвързващ срок е много голяма, за да може да привлече клиенти, а това променя пазара. Конкуренцията е най-доброто лекарство, обясни Богомил Николов.

В момента нито един от трите оператора не иска да има конкуренция, заяви той.

"Належащи са законодателни промени, които първо да върнат малко справедливост в тези отношения, в които потребителите са крепостници, и второ – да стимулират конкуренцията, за да имаме четвърти, пети, шести оператор. Към момента трябва да си изразим гнева!"

Още по темата: общо новини по темата: 76
18.04.2024 »
25.03.2024 »
19.03.2024 »
19.03.2024 »
18.03.2024 »
22.02.2024 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: