Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ако живеете по първите етажи и сте усвоили козирката на блока, няма да получите застраховка при земетресение
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:11 / 16.02.2023Коментари (0)221
©
Ако искаме да застраховаме дома си за земетресение, трябва да платим допълнителна такса за това, показа проучване. Няма как да се сключи полица само срещу трус, пише вестник "Телеграф“.

Трябва да се подпише първо основният пакет и след това да се доплати и за земетресение, обясниха от агенция. Така за година вноската ни за полицата скача двойно.

В момента има бум на запитвания за такива застраховки, допълниха агенти. И уточниха, че тези полици се сключват основно за апартаменти.

Ако искате да сключите застраховка за пожар, бедствия и вандализъм и при инцидент да бъдете обезщетени с 50 000 лв., трябва да платите между 40 лв. и 48 лв. за година. Въпреки че включва бедствия като ураган, срутване на земни пластове, градушка, падане на лавина, полицата не покрива земетресения.

Ако желаете да ви обезщетят и при трус за 50 000 лв., тогава трябва да доплатите 36 лв. - 43 лв. годишна вноска, обясниха от застрахователна агенция. 

Застрахователните суми имат таван. Това е важно да се знае от потребителите, защото много от тях не са наясно и при наводнение например очакват да получат повече пари, отколкото ще им се дадат, обясниха още застрахователи. Ако например искате лимитът на сумата за обезщетение да бъде 50 000 лв. при пожар, ако имотът ви пострада, ще получите най-много 50 000 лв., без значение дали доказаните щети са за 100 000 лв.

Максималният лимит, който може да посочите, е различен и зависи от вида на застраховката. Специално за полица срещу пожар, бедствия и вандализъм таванът е 150 000 лв. и няма как да ви дадат по-висока сума, дори и щетите да бъдат оценени над нея, обясниха от офис на застрахователно дружество в столицата.

Важен документ, който ще ви поискат, за да получите обезщетение при щета на застрахован имот, е нотариалният акт.  Щетите се изплащат въз основа на описаната в него квадратура, подчертаха застрахователи.

Това означава, че ако сте усвоили козирката на блока, каквато е практиката на първите етажи в някои квартали с панелки, площта върху разширената територия няма да бъде покрита от застраховката.

Ако разширението не фигурира в нотариалния акт на имота, застраховката за него не важи, уточниха агенти. Много хора ни питат дали застраховката важи, ако са усвоили собствения си балкон и са го превърнали в стая. Отговорът е да, защото терасата е записана в нотариалния акт и е част от самото жилище, казаха още застрахователите.

Застраховка за пожар, наводнение, вандализъм и трус не може да бъде сключена за имот, който се обитава сезонно или периодично, обясниха от застрахователна компания. Условието да сключите полица е да живеете постоянно в него. Застраховката не важи също и за стопански сгради, работилници, градини.

Не включва и имуществото вътре в застрахования апартамент. Така ако например домът ви изгори, няма да получите обезщетение за пералнята, печката, телевизора, мебелите и т.н. Ако искате да застраховате и тях, тогава трябва да сключите отделна полица.

Същото важи и ако искате да застраховате работилницата или гаража. Не се покриват също и щети от корозия, некачествен ремонт или овехтяване на помещенията, допълниха застрахователи.

Ако желаете да прекратите договора, подписан с дружеството, трябва да подадете писмено предизвестие. Когато контрактът се прекратява предсрочно по искане на клиента, застрахователят има право на премията за изтеклата част от договора, като връща само частта от сумата за неизтеклата част, но намалена с административните разходи за издаване на полицата.

В случай че по застраховката е изплатено или предстои да се даде обезщетение, независимо от неговия размер, застрахователят задържа цялата платена премия, включително и за неизтеклата част от застраховката.

Намаление от 20 на сто пуснаха някои застрахователи до края на месец февруари. Така при полица за имот в момента ще ви вземат само 40 лв. Застрахователи уточниха, че годишната сума, която трябва да платите за застраховката, зависи от размера на лимита, който сте избрали за обезщетението. Без значение от него остава намалението от 20 на сто.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: