Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ако искаме интуицията ни да работи добре, трябва да знаем тези задължителни условия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:53 / 28.03.2024Коментари (0)956
©
Има много определения за интуицията, като някои от тях са романтични, а според други това е сложна функция на начина ни мислене, която е свързана е с това колко опит имаме в дадената област. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ преподавателят в сферата на образователното лидерство в НБУ Лъчезар Африканов.

"И във връзка с това да разберем какво е точно интуицията направихме много интересно събитие с много различни хора от различни професии, наречено "Разговор за интуицията“ в пространството за каузи "Социални иноватори България“, с което поставихме началото на една наша дългогодишна мечта да говорим за интуицията – как тя може да ни помогне в живота и как да я развиваме,“ обясни още той.

По думите му в разговор между трима представители на различни професии са се обособили три различни гледни точки за това какво е интуиция и какви са нейните проявления. "Терапевтът, който е интервюирахме, се концентрира в това, че интуицията е свързана с нашето усещане – какво усещане имаш, как се чувстваш в тази ситуация когато търсиш отговор на някаква проблем и вземеш някакво решение. Философът в нашата група тръгна по-скоро в посока, че интуицията е глас в метафоричен план, който ни говори и напътства в дадени моменти. При художника интересното беше, че там няма дефиниция. То просто е там и не е нужно винаги да търсим обяснения на нещо, което ни служи. Абсолютно така три различни гледни точки. От публиката имаше мнения в посока на това, което и аз по някакъв начин открих, че интуицията е свързана до колко ни е развита способността да мислим и доколко имаме опит в дадената област,“ разказа Лъчезар Африканов, като допълни, че общото съгласие в различните дефиниции за интуицията е, че тя помага да вземаме бързи и смислени решения.

Според него има няколко задължителни условия, за да може интуицията ти да работи добре, като на първо място постави доколко житейските ти цели са важни и полезни за теб. Друг момент е, че човек трябва да бъде реалист и да не предава някаква магическа сила, че интуицията е нашият безгрешен водач. "От нас зависи, от целите ни, от нашето тяло, нашето сърце и душа, въобще от чистотата на мислите е нашата отговорност ако искаме този инструмент да работи добре и в повечето случаи безотказно,“ разясни той.

Лъчезар Африканов подчерта още, че е много трудно интуицията да се задейства в забързаното ни ежедневие, когато сме под напрежение. Той сподели още, че някои от участниците в дебата препоръчват да се работи чрез упражнения по посока на излизане от ежедневието – медитативни и дихателни упражнения или разходки в парка.  "Безцелното лутане – като че ли тази идея да правим безцелни неща, за да дадем възможност на нашата система да се балансира и да имаме достъп до този ресурс, който ние наричаме интуиция,“ допълни преподавателят в сферата на образователното лидерство в НБУ Лъчезар Африканов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: