Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ако имате силна кашлица, усетите мускулна треска и температурата ви се покачи - най-вероятно трябва да се замислите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:05 / 04.12.2023Коментари (0)771
©
Мистериозна пневмония препълни болниците в Северен Китай и предизвика силна тревога, че може да е началото на нова пандемия. Излезе информация, че новата инфекция вече е достигнала Европа. 

"Миналата седмица положението бе по-сериозно, имаше затворени училища и грипна ваканция. Този грип много прилича на Ковид относно симптомите. Започва със силна кашлица, след това мускулна треска и висока температура, приключва с течащ нос и отхрачване. Тук докторите предписват много силно и ефективно лекарство. Грипът отминава за няколко дни", коментира преподавателят във финансов колеж в Китай Димитър Владиков за Bulgaria ON AIR.

Китайците не са съгласни, че грипът идва от тяхната страна и твърдят, че е внесен от Индонезия и Малайзия, стана ясно още от думите му.

Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова посочи в студиото на "България сутрин", че в исторически план повечето пандемии са тръгвали от Китай, но в това няма нищо конспиративно. 

"В конкретния случай става дума за усложнения на грипния вирус, аденавирусите и респираторния синцитиален вирус. По време на пандемията голяма част от инфекциозните агенти буквално изчезнаха, за да се върнат веднага, когато мерките бяха отпуснати. Събраха се няколко поколения дечица, които наваксаха след отпускане на мерките", обясни тя. 

Микоплазма пневмоние за пръв път попада под светлината на прожекторите, обърна внимание проф. Александрова и добави, че това е много добре позната бактерия, която предизвиква инфекция на дихателните пътища. 

"Става дума за атипична пневмония. Нямат клетъчна стена, по-бавно се размножават и предават. Тези пневмонии протичат сравнително леко, но може да има и тежки случаи и да излезе извън рамките на белите дробове", поясни вирусологът.

По думите на проф. Александрова това е бактериална инфекция и за лечението ѝ се използват антибиотици, които трябва да бъдат съобразени с характеристиките на този патоген. Микоплазмата засяга млади хора - под 40 години, сега са засегнати основно деца. Франция, Дания, Швеция и Нидерландия вече съобщиха за повишаване на случаите.

"Не всички хора, които кашлят, имат пневмония. Ковид-19 също предизвиква атипична пневмония. Пневмониите при всички случаи биха си приличали като симптоматика", уточни вирусологът 

В същото време навлязохме в грипния сезон, като пикът традиционно се очаква да настъпи през януари и февруари. Предстои да разберем какъв ще бъде профилът на поведение на коронавируса.

Още по темата: общо новини по темата: 11876
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: