Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адвокат Силвия Петкова: Законите са добре съставени, не може да ангажираме органите при относително дребен конфликт
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:31 / 15.11.2022Коментари (0)226
©
"Законодателство е добре съставено. Като цяло законите в България са доста добре съставени, да не говорим, че дори на моменти обществените отношения са свръхрегулирани, което води до обърквания. Когато нямаме данни за извършено нарушение, полицията не е компетентна да съдейства. Това не е нито проблем на законодателството, нито на правоприлагането, по простата причина, че не можем да ангажираме държавния правно-наказателен апарат за всеки относително дребен конфликт", това каза в предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус"  адвокат Силвия Петкова в коментар по темата какви са правата ни при междусъседски скандали в контекста на трагичния инцидент на "Женския пазар" в София.  

"Така или иначе общото схващане е, че проблемът е в закона, но в повечето случаи проблемът не е в закона, проблемът е в правоприлагането. Защо казах, че проблемът е комплексен, когато споменахте случая от 11 ноември от "Женския пазар"? Защото тук имаме и проблеми с недоброто качество и ненавременната психиатрична помощ за тези хора, които демонстрират психически отклонения. В крайна сметка е много вероятно човек, който прострелва и убива друг поради междусъседски спор, предварително да е демонстрирал някакви психични отклонения, за които не са взети навременни мерки. И това, между другото, и за този случай, който споменах, също агресорите бяха хора с демонстрирани психически заболявания, за които не бяха взети своевременни мерки", каза адвокат Петкова.

"За да се предприемат някакви действия от страна на полицията по подадена жалба, то е необходимо да се занесе данни за извършено престъпление или поне за някакво правонарушение. Под някакво правонарушение имам предвид нарушение по Закона за дребното хулиганство. Това означава, че когато нямаме данни за извършено нарушение, в този случай полицията не е компетентна да съдейства. Това обаче според мен, не е нито проблем на законодателството, нито на правоприлагането, по простата причина, че не можем да ангажираме държавния правно-наказателен апарат за всеки относително дребен конфликт. Казвам относително дребен, защото все пак, не се касае за правонарушение или за престъпление. Разбра се, ако лицето е компетентно в случаите на нарушаване на нощната тишина, както и нарушаване на времето за спокойствие между 14.00 и 16.00 часа, е нормално обаждането на телефон 112, нормално е да дойде полицейски патрул и евентуално да предупреди нарушителя да спазва законите. А вече при второ нарушение биха могли да съставят и акт за установяване на административно нарушение", каза още адвокат Петкова.  

"Потенциален проблем биха могли да се посочат забавянията на полицията при подаването на сигнала. Тоест, понякога се случва при пристигането на полицейския патрул вече шумът да е преустановен. Така това е нещо, което от организационно естество, и поради тази причина трябва да му се обърне внимание в рамките в района, въобще в рамките на системата на МВР. Когато става въпрос за  "психически тормоз", хубаво е да се отбележи, че при поредица от такива действия, както и при поредица от подадени сигнали, вече възможно е съответният пострадал да търси правата си по съдебен ред, като поиска обезщетение по общия ред на гражданското производство заради това, че е подложен именно на психически тормоз чрез извършване на поредица от правонарушения", заключи адвокат Силвия Петкова. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Грипна епидемия обхвана страната
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: