Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адвокат Буенова: Бързо правосъдие и много спешно отваряне на още лаборатории ще бъде голяма спирачка за пияните и дрогираните
Автор: Йоланда Пелова 19:07 / 09.08.2023Коментари (0)313
©
Приетите разпоредби от Наказателния кодекс, свързани с пияните и дрогираните шофьори на пътя, са изключително положителни, с някои малки забележки, които депутатите ще трябва да отстранят при първа възможност. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" адвокат Елица Буенова, специалист по тежки ПТП и тясна специализация като адвокат на пострадали при катастрофи от цялата страна, тъй като от днес започват да отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори.

"Кои са проблемите, свързани с приетите разпоредби от Наказателния кодекс - в две групи мога да ги разделя. Едната група е свързана с предвиждането на ефективни присъди, т.е. вкарването на водачите в затвора, и другата група е свързана с отнемането на моторните превозни средства. Това, което направиха депутатите, беше по желание на обществото, тъй като не само имаше протести от опечалени родители на деца, загинали при катастрофи, но имаше и една петиция, която беше пусната в интернет. Тя събра над 12 500 подписа в подкрепа на това желание – водачите, които са причинили смърт след употребата на алкохол, наркотични вещества или грубо нарушаване на правилата за движение по пътищата, да бъдат приравнени на умишлено причинилите смърт и за тях наказанията да бъдат завишени значително, като да не се предвижда възможността да им се налагат условни присъди", обясни тя.

Адвокатът припомни какво е било до този момент: "Предвиждаше се от 3 до 12 години лишаване свобода, след това стана 15 години, като долната граница е важна тук. Тя беше 3 години и позволяваше на съда да отлага изтърпяването на наказанието и да налага условно присъда. По този начин много груби нарушители, пияни, дрогирани, избягали от местопроизшествието се отърваха с условни присъди или с изключително ниски присъди, в размер на 3 години или 2 години при съкратено производство, което не е справедливо. Аз съм подготвила текстовете за петицията, затова ще говоря в такова лице, нашето искане беше да бъде предвидена долна граница от 7 години лишаване от свобода, когато пътнотранспортното произшествие е причинено от пиян, дрогиран, без книжка или избягал, напуснал местопроизшествието, като бъдат включени и новите две квалифициращи обстоятелства, а именно – превишаване на разрешената скорост с над 50 км/ч и преминаване на червен сигнал на светофарната уредба", коментира адвокат Елица Буенова. 

По думите й е необходимо също така бързо правосъдие и много спешно отваряне на още лаборатории: "Аз не мога да разбера какво още се бавят държавните институции и министерствата, че няма отворени поне 10 лаборатории. Тази мярка се прилага успешно в много европейски страни, много по-развити от нас, и то много успешно, защото е много голяма спирачка за пияните и дрогираните. Само че там, когато ти вземат теста, след една седмица ще ти излезе кръвната проба, делото ти влиза веднага в съда и приключват, както казва един колега, по бързата процедура. За съжаление, в България не е така".

Според нея у нас няма бързо правосъдие, защото няма вещи лица: "Вещите лица са изключително натоварени, експертизите се бавят изключително много. Същото е и с кръвните проби. Няма достатъчен брой лаборатории, пробите стават все повече и все повече, химиците не могат да насмогват да изготвят тези проби и оттам и идва целият проблем за бавното правосъдие по дела, свързани с ПТП-та и употребата на алкохол. Разследващите полицаи, прокуратурата за един месец могат да си свършат работата. Съдът за два месеца може да приключи делото. Това, което ни бави, и това, което чакаме по всяко едно дело, свързано с ПТП, са автотехническите и съдебномедицинските експертизи, а в тези дела, в които става въпрос за употребата на алкохол и наркотици, са химическите експертизи, кръвните проби".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: