Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адмирал Емил Ефтимов: Морските дронове и дистанционно управляемите системи са бъдещето в развитието на сътрудничеството между ВМС на България и Белгия
Автор: ИА Фокус 21:49 / 01.03.2024Коментари (0)885
© Министерство на отбраната
Морските дронове и дистанционно управляемите системи са бъдещето в развитието на сътрудничеството между ВМС на България и Белгия. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който е на посещение в Кралство Белгия по покана на своя колега адмирал Мишел Хофман, съобщи Министерството на отбраната.

По време на визитата бяха обсъдени възможностите за военно-техническо и индустриално сътрудничество за развитие на способности в областта на отбраната между Република България и Кралство Белгия, като акцент бе поставен върху морския домейн с оглед на предоставяната до момента подкрепа за страната ни от белгийските военноморски сили. Адмирал Ефтимов бе запознат на място с функциите, задачите и възможностите, които предоставя Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на НАТО за противодействие и обезвреждане на морски мини в Остенде. Пред началника на отбраната бяха изнесени и презентации за кораби от типа "минен ловец“ клас "Трипартит“ и възможности за тяхната модернизация, както и ново поколение противоминни кораби с възможност за дистанционно откриване и унищожаване на морски мини. В рамките на визитата бяха посетени държавни учреждения и институции с принос към сигурността и отбраната на Кралство Белгия, сред които са Центърът за военноморски операции и Междуведомственият морски команден пост. Проведена бе среща и с водещи производители на високотехнологични продукти и роботизирани системи за нуждите на морската навигация и въздухоплаването, където бяха представени последно поколение решения за противодействие на технологии с потенциален разрушителен ефект, както и други продукти, произвеждани от местната отбранителна индустрия.

"Новата реалност в световен мащаб изисква по-мащабни инвестиции в отбраната, както и по-всеобхватен и гъвкав подход за общо финансиране на съюзните способности за възпиране и отбрана“, посочи адмирал Ефтимов при двустранните разговори. Той представи предизвикателствата пред въоръжените сили на страните от Източния фланг на НАТО, вследствие на войната в Украйна, както и произтичащите допълнителни задачи по изграждането на стратегическата инфраструктура за приемане, настаняване и последващо придвижване на съюзни войски и за оказване на поддръжка от страната домакин. Изтъкнато бе, че поуките от бойните действия следва да бъдат използвани при последващото развитие на доктрините и развитието на военните способности с наситеното използване на дронове и дигитални технологии. Адмирал Ефтимов обърна внимание на изпълняваните от България ангажименти по синхронизирането на националните със съюзните отбранителни планове. Той подчерта, че амбициозните планове, заложени в Програмата за развитие до 2032 г., надхвърлят 2% от БВП за разходи за отбрана, което условие нашата страна вече е изпълнила.

Официалната визита завърши с посещение на патрулен кораб клас "Кастор“, който е на въоръжение във ВМС на Белгия от 2014 г.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
Хороскоп за деня
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: