Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Aдмирал Емил Ефтимов: Горд съм с нашите военнослужещи в операцията на НАТО в Косово
Автор: Неда Узунколева 13:31 / 08.11.2023Коментари (0)423
©
"Чрез участието си в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) ние допринасяме към политиката и амбицията на държавното ръководство на Република България за сигурността и стабилността в региона. Много съм горд с нашите военнослужещи. Общата им подготовка, мотивацията и професионализмът винаги се доказват зад граница и традиционно оценките са добри“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при посещението си в Република Косово.

Адмирал Ефтимов сподели, че на срещите си вчера с командващия на мисията генерал-майор Йозкан Улуташ и със заместник-командира на Регионалното командване - Изток към KFOR полк. Рита Холтон също е получил високи оценки за представянето на нашите военнослужещи. Обсъдени бяха настоящата динамична обстановка по сигурността и усилията по деескалация на напрежението в региона, както и предизвикателствата при изпълнението на задачите от KFOR.

В двете военни бази "Филм сити“ и "Бонстийл“ адмирал Ефтимов се срещна с военнослужещите от българския контингент. Той обсъди с личния състав мисията, състава и задачите, обезпечаването и логистичното осигуряване на българския контингент. Началникът на отбраната оцени като полезни получените предложения към ръководството на Министерството на отбраната за повишаване на подготовката и ефективността на българските военнослужещи, участващи в KFOR.

Адмирал Ефтимов подчерта важността на приноса ни в мисиите на НАТО и ЕС за опазването на мира, спокойствието и стабилността на Балканите. "Работим последователно и устойчиво и се надявам с развитието на модернизацията и инвестиционните проекти на Българската армия, нашето присъствие, видимост и статут да бъдат още по-осезаеми в Косово, във военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтеа“ и навсякъде, където участваме“, категоричен бе той.

Началникът на отбраната благодари и на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Република Косово Христо Гуджев за отношението и грижите, които полага за българския контингент. "В негово лице военнослужещите ни чувстват връзката и подкрепата на нашата държава“, заяви началникът на отбраната.

Командирът на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Валери Цолов също изказа признателност към личния състав за достойното представяне не само на Въоръжените ни сили, но и на българската държава. "Те са пратеници от първо лице на България и от тяхното представяне зависи авторитетът на страната ни сред международните партньори. Като командир на СКС съм запознат със задачите на българския контингент, но тук на място видяхме тяхното детайлно изпълнение“, подчерта той.

***

Участието на Въоръжените сили на България в операцията на НАТО в Косово започва през февруари 2000 г., с инженерно-строителен взвод, като през годините задачите и числеността на контингента са били променяни. Към настоящия момент над 140 военнослужещи, в състав национален контингент и допълнително механизирана рота, национален поддържащ елемент, щабни офицери от състава на оперативния резерв участват в операцията на НАТО в Косово. Те изпълняват задачи, свързани с подобряването на сигурността и стабилността в района и свободата на придвижване, с което Република България изпълнява успешно своите съюзнически задължения.

В изпълнение на поетите ангажименти за поддържане 10 дневна готовност за развръщане в зоната на операцията и решение на Министерския съвет на Република България, в началото на месец септември тази година в Косово се развърна ротата и националният поддържащ елемент в състава на Силите на оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR).

До момента в операцията сме участвали с над 1700 военнослужещи.

Настоящият национален командир на контингента е подполковник Бойко Цветанов, а помощник-национален командир на контингента, той и командир на национален поддържащ елемент, е подполковник Станислав Цонев.

Още по темата: общо новини по темата: 42
12.11.2023 »
24.09.2023 »
04.08.2023 »
30.05.2023 »
29.05.2023 »
12.04.2023 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: