Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
АИКБ с предложения за бърз старт на програмите в подкрепа на бизнеса и заетостта
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:40 / 14.05.2022Коментари (0)327
©
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) запозна заместник-министъра на финансите Ивайло Яйджиев с предложенията си за приоритетни операции в подкрепа на бизнеса и заетостта, с които Управляващите органи да стартират изпълнението на програмите за периода 2021-2027 г., веднага щом Споразумението за партньорство и те бъдат одобрени от Европейската комисия. Това стана по време на проведения вчера Национален съвет на Асоциацията. Предложенията са насочени към осигуряване провеждането на съответните политики, както и подготовка за бърз старт на грантови схеми, насочени към подкрепа за: производствени инвестиции, "подобряване на енергийната ефективност, дигитализация на МСП, заетост и развитие на умения, подобряване на условията на труд, иновации и др.

За АИКБ, освен бързото стартиране на процедурите, от изключително важност е и работното взаимодействие при подготовката им. За Асоциацията прозрачност и ефективност в изразходването на финансовите средства може да бъде постигнато само чрез паритетно представителство на държавата и социалните партньори в органите за управление и контрол.

"АИКБ е активен участник в процеса на подготовка и на Националния план за възстановяване и устойчивост, и на Споразумението за партньорство и на програмите за програмен период 2021–2027 г. За нас участието на социалните партньори в мониторинга е много важно, като сътрудничество относно публичността може да се търси и чрез Икономическия и социален съвет. Бързото стартиране на процедурите ще даде така необходимата спешна подкрепа на българските предприятия, като по този начин ще подкрепи инвестициите в икономиката ни“, каза председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

По думите на заместник-министъра на финансите Ивайло Яйджиев за правителството бързото стартиране на процедурите по ПВУ е било от фундаментално значение и е много вероятно те да изпреварят значително тези по Оперативните програми.

"Благодаря за информацията и документите, които ни предоставихте. Срещи като тази за нас са изключително полезни. Това което мога да ви кажа е, че по ПВУ до края на юни ще стартираме процедурата за Технологична модернизация, като проектните предложения по нея ще се подават през ИСУН, която в момента търпи надграждане. През трето тримесечие ще тръгне Ваучерната схема за ИКТ решения и киберсигурност в МСП, а в края на 2022 г. и схемата за изграждане на ВЕИ“, допълни Ивайло Яйджиев.

Той заяви още, че страната ни ще има възможност за получи две плащания по ПВУ в рамките на една година на база изпълнени цели, като първото ще е за 2,6 млрд. лв. По думите му в момента се обсъжда формата за мониторинг и контрол на ПВУ, но участието на социалните партньори е важно и те ще бъдат включени.

По време на заседанието членовете на Националния съвет на АИКБ изразиха пълната си подкрепа към исканията на обявения за 18 май Национален протест за сигурна енергия на достъпни цени. В него се включват всички национално представителните работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, а подкрепа са дали и двете синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа“. Сред исканията са конкурентни и прогнозируеми цени на енергията, намаляване на темповете на инфлация и спиране на обедняването на българите.

"С този проблем за наше съжаление се занимаваме от 2015 г., когато беше и първия протест срещу високите цени на електроенергията. Липсата на адекватни компенсации и предвидимост правят българските предприятия неконкурентоспособни, като допълнително с това увеличават ръста на инфлацията в страната“, каза председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Той даде пример с цената на ел. енергията за бизнеса във Франция, където индустрията има сключени дългосрочни договори при цена от 45 евро за МвтЧ или Испания, Румъния и Гърция, където има приети закони за допълнително облагане на извънредните печалби на електроенергийните компании с които суми се компенсират потребителите. По думите на Васил Велев Европейската комисия в свое становище препоръчва мерките за компенсиране на високите цени на електроенергия да продължат толкова дълго, колкото е необходимо.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: