Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Δобро єст Ѫивети ʤело ʓемля!
Автор: Неделчо Михайлов 11:00 / 12.05.2020Коментари (0)494
©
Първи за честването на Св. Св. Кирил и Методий на 11 май ни известява Неофит Рилски около средата на XIX век. През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за св. Иван Рилски. След 1916 г. в България е установен григорианския календар и денят на Св. св. Кирил и Методий, отбелязван на 11 май вече се пада на 24 май.. След 1968 г. църквата чества Св. св. Кирил и Методий на 11 май и така 24 май остава само Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Константин-Кирил Философ и Европа

Милорад Павич, сочен за балканския Умберто Еко в книгата си "Хазарски речник“ вкарва Константин Кирил-Философ в много тежък дебат. Всъщност и събитието и дебатът са действителни - някъде от средата на IX век. (860 г.). Накратко : Хазарският каган се колебае дали да смени религията на народа си. Решава да формира решение след проведен пред него религиозен дебат. Поканени са водещи теоретици на трите големи религии - Константин-Кирил Философ, Фараби-ибн Кора и Исак Сангари. Християнин, мюсюлманин, юдей.

Огромна интелектуална мисия за преди почти хилядолетие и половина. Константин Кирил излиза с чест от дебата макар официалната религия на хазарите още от 8 век да е юдаизма. 200 от тях са покръстени в християнството, благодарение на харизмата му. Скоро там християнството е втората водеща религия!

Не знам с кого и с какво можем да сравним Константин Кирил-Философ в съвремието ни.

Вероятно не осъзнаваме все още космополитноста на интелекта на Философа и реалното му влияние върху европейската цивилизация. Като казвам "ние“, имам предвид всички европейци, а не само нас – балканските европейци. Дали въобще си даваме сметка, че това е един от най-образованите мъже на своето време, повлиял на цялото Средновековие. Константин-Кирил е съизмерим като размах с Леонардо Да Винчи, а като принос към цивилизацията е редом поне до Гутенберг, основоположникът на съвременното книгопечатане, променило света.

Само ще спомена, че според историческите извори е Философа е владеел степен над 10 езика. По онова време…

Едва седемнайсетгодишен оборва в теологичен спор "за“ и "против“ иконоборството висш духовник като бившия патриарх Йоан VII Граматик. Става пратеник за специални мисии на Византия. Мисия при сарацините, брегалнишка мисия, споменатия тристранен диспут при хазарите, мисия при аланите...

Разпространител на християнството във Великоморавия, Панония. Венецът на дейността му – глаголицата, с която заедно с брат си Методий остават завинаги в световната история!

Как звучи на днешните младежи например, че когато завършва новата азбука на евро-християнската цивилизация Константин-Кирил всъщност е бил на около 30 години?

С абсолютно право можем в един широк смисъл да го считаме за един от първите строители на съвременна Европа. Двете му блестящи прояви – борбата с триезичната догма – Венецианския диспут и легендарното посещение при папа Адриан II му дават запазено място в европейската галерия. Канонът е пробит след блестящата реч на Константин-Кирил.

"Не свети ли слънцето еднакво за всички!“

В римския храм "Санта Мария Маджоре“ папа Адриан II признава славянския език за равнопоставен на гръцкия и латинския, и освещава литургичните книги, с глаголицата. В Рим се отслужват литургии на славянски език!

В българското ни самосъзнание двамата братя негласно са считани за бащи на нацията ни. На моето поколение, след като се пообразовахме ни беше трудно да приемем, че те всъщност не са българи… Наложи се да научим и че всъщност кирилицата е на Климент, а не на Кирил. Хлъзгава материя е историята…

Глаголицата е "кирилица“-та, а кирилицата е "климентица“. Но Кирил и Методий без преувеличение и без излишен патос са създатели на нацията ни, будители, водители и учители. Светци, почитани наравно с апостолите. И от Православната и от Католическата църква.

Половин година пред да бъде прострелян папа Йоан Павел II издава послание към християните наречено Egregiae Virtutis ("За безпримерно достойнство“), с което двамата бащи на славяните са обявени за "съпокровители на Европа“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Kатастрофи Великотърновско
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: