Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ при гаранции за екосредата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:18 / 17.01.2012Коментари (20)613
© Impact Press Group
75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за екосредата. Това става ясно от национално представително проучване, проведено в периода от 6 до 12 януари т.г. от агенция ESTAT. Анкетирани са хиляда души на възраст над 18 години.

На въпрос "Каква, според вас, трябва да бъде позицията на българското правителство по проучването на шистов газ в България?" 64.8 на сто от анкетираните отговарят "да го направи, ако има сигурност за екологията в районите на проучване", а 9.6% посочват отговор "да го направи задължително". 18.3 на сто от анкетираните се обявяват против проучването на шистов газ, дори и да има сигурност за екологията, а 7.4% не могат да преценят.

Що се отнася до добива на шистов газ, 57.9 на сто от запитаните смятат, че при наличие на залежи, правителството трябва да разреши добива, ако има сигурност за екологията в района. Други 10.8% от хората изтъкват като водещи при решението на правителството - икономическите ползи от добива. 22.2 на сто се обявяват срещу добива, дори и да има сигурност за екологията.

Нагласите на българските граждани в подкрепа или срещу проучването и добива на шистов газ са пряко свързани с очакванията за извличане на конкретни ползи. Като най-значим евентуаленефект се открояват прогнозите за създаване на нови високоплатени работни места(посочват се от 33 на сто от интервюираните), постигане на по-ниски цени на "синьото гориво"чрез национален добив на газ (23 на сто) и намаляване на зависимостта на страната от външни доставчици на газ (21 на сто).

Като основен извод от проучването се откроява сериозния информационен дефицит по темата за проучването и добива на шистов газ, който формира висока степен на тревожност сред населението. Безпокойството на голяма част от хората се дължи по-скоро на липсата на достоверна и изчерпателна информация, отколкото на рационална преценка за ползите и вредите. Общественото мнение се колебае между две противоположни крайности - за и против, които за малко на брой хора са ясно и твърдо аргументирани. Това показва, че реално хората имат нужда - изчерпателна, добре структурирана и вярна информация.


Още по темата: общо новини по темата: 12
07.07.2022 »
16.04.2021 »
07.09.2014 »
26.03.2014 »
28.11.2012 »
18.01.2012 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Много се съмнявам в достоверността на проучването,но ако е вярно,то вади на показ нещо още по страшно:5,5 мил.ОВЦЕ в България тръгнали подир овчаря си/пардон:пожарникаря си /!
Aнонимен
на 17.01.2012 г.
+1
 
 
Имам земя в ТОЗИ РАЙОН за, която има клауза в договора с арендатора ,че трябва да се грижи за нея като добър стопанин. А държавата иска да е натъпче с утрови.....НАЙ-ХУБАВАТА ЗЕМЯ НА България! ЩОМ Е ТАКА АЗ ДА ВЗЕМА ДА Е ДАМ ЗА ИЗХВЪРЛЯНЕ НА ЯДРЕНИ ОТПАДАЦИ ВМЕСТО НА НЕЯ ДА СЕ СЕЕ ЖИТО!!!!! КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ БЕ БАШИБУЗУЦИ !!!!!
+1
 
 
Твърдо против проучването и добива на шистов газ!!!
+1
 
 
Това "проучване" си е чиста измама! Хора, за какви гаранции говорите, какви гаранции искате? Кой може да ви даде такива гаранции, а и вие ще им повярвате ли? Химикали в почвата! И не само това-водата, която ще се използва за тази технология практически става негодна. А се използва ужасно много вода!
-4
 
 
Според мен проучването е достатъчно реално. Лично аз нямам мнение - липсва ми достатъчно достоверна информация. На повечето хора - също. Ако има гаранции, че няма да се замърсява особено околната страна - защо да не се добива? Газът в недалечно бъдеще ще загуби позиции като енергоизточник, сега е времето да "осребрим" евентуалното му наличие.
-3
 
 
Всяко наличие на световна борсова стока или енергоизточник , трябва да бъде приемано с радост , а не с платени протести от 100-200 набедени природозащитници . Поне един запита ли се защо комуноидите са в челото на протестите ? "Прост народ -слаба държава "- кой ли го беше казал ....? :)))
Aнонимен
на 16.01.2012 г.
0
 
 
Поредната манипулирана анкета.
+3
 
 
Пълни глупости!!! Отговарят хей така, без поне малко да помислят. Какво значи гаранции? С пари ли? Ще разрушат природата, което с никакви пари няма да може да се възстанови!!! Това за гаранциите е измислено за тъпанарите, които са били анкетирани по този начин!
+2
 
 
абсолютно измислени цифри, като видяха че хората няма да си рискуват здравето за да си вадят те пари и веднага започнаха да заобикалят и да си прилагат старите номера .. ТВЪРДО СМЕ НЕ !!! да не ми обясняват че можело да е безопасно, видяхме в америка какво се случи, ние не сме по-напред с технологиите ..
+2
 
 
Не е нормален този резултат. Даже не е манипулиран, а поръчан! Който е гледал газланд, няма да помисли за добив на шистов газ!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: