Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
70% от българчетата не знаят за рисковете в интернет
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:21 / 10.11.2015Коментари (0)331
© Blagoevgrad24.bg
Над 70% от българчетата не знаят какви рискове и заплахи крие интернет. Това коментира председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов пред национална телевизия Bulgaria ON AIR. По думите му също толкова деца отговарят, че те или техни приятели са били изложени на риск в online пространството.

"За съжаление това, което установяваме е, че 2/3 от младите хора не знаят кои са държавните органи, които са отговорни за политиките и към кого трябва да се обърнат. Междувременно и родителите не са достатъчно наясно какви сайтове посещават децата им - връзката родител-дете в този случай е слаба. Младите хора живеят все повече и повече в интернет и по-възрастните трябва да помислим как да ги защитим", поясни Божилов.

Върху няколко елемента трябва да се обърне внимание, за да не ставаме свидетели на престъпления, свързани с млади хора заради интернет, смята Божилов.

Киберпространството се развива много бързо и дава положителни ползи за хората, но същевременно създава и определени рискове, поясни експертът. Според него трябва да се създадат такива учебни материали и пособия, които да са достъпни както за преподавателите, така и за децата. По този начин може да се създаде култура на поведение в дигиталния свят, смята Божилов.

Българските тийнейджъри прекарват много повече време в интернет, отколкото се считаше - между 4 и 6 часа на ден, поясни експертът. По думите му продължителността зависи много от възрастовата група и поясни, че младежите на 15 - 16 години са online и над 6 часа на ден, но това време значително се съкращава, когато станат студенти или започнат работа.

Родителите трябва да работят повече с децата си по отношение на това какви запознанства правят online, съветва Божилов. Според него задачата на по-възрастните е да споделят какви рискове крие дигиталното пространство и как малките трябва да се предпазват.

"Интересно е, че младите момичета отговарят на въпроса "Ще излезете ли с непознат?" положително, стига да им вдъхва доверие", даде за пример Божилов и подчерта, че "има правила на поведение, които трябва да се спазват".

Според него въпросът е "Какво трябва да се контролира в интернет и доколко той трябва да остане свободна зона за общуване?". Този проблем трябва да се обсъди с властта и с фирмите, но и с младите хора.

България не е изключена от заплахите и може да бъде атакувана от кибертерористи и престъпници, подчерта Божилов. По думите му държавата трябва да се инициира приемането на Стратегия за киберсигурност и да се знае кои са органите, как се контролират и какви препоръки се дават към държавните служители и към фирмите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: