Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
70 години от създаването на шести дивизион противоминни кораби
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:21 / 13.08.2021Коментари (0)235
На 13.08.2021 г. с тържествено издигане на националния флаг и флаговете за разцветяване в Пункт за базиране Бургас се отбеляза 70-та годишнина от създаването на 6-ти дивизион противоминни кораби, съобщиха от пресслужбата на ВМС.

На 11.08.1951 г. Българският Военноморски флот получава 4 броя трални кораби – 2 морски тралчици (проект 254), 2 рейдови тралчици (проект 253), които заедно с шестте рейдови миночистача поставят началото на 6-ти дивизион миночистачни кораби от състава на военноморска база Бургас. Първият командир на дивизиона е адмирал Иван Добрев, (тогава капитан І ранг).

През всичките тези години корабите от състава на формированието достойно развяват родния трибагреник като участват в учения не само в Черно, но и в Егейско, Адриатическо и Средиземно море. Българският флаг е развяван многократно в пристанищата на Република Гърция, Република Грузия, Република Египет, Руската Федерация, Република Румъния, Република Турция, Република Хърватска и Република Украйна. 

На празника присъстваха командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков, бивши командири на дивизиона и командири на кораби от дивизиона, приятели и близки. 

По повод юбилея флотилен адмирал Велко Велков връчи награди на отличили се военнослужещи от името на Министъра на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

Командирът на дивизиона – капитан І ранг Павлин Щерев поздрави военнослужещите с празника, награди някои отличили се с грамота и благодари на личния състав за отличното изпълнение на поставените задачи. В словото си той подчерта, че на всички нива военнослужещите работят всеотдайно, с професионална компетентност и чувство за отговорност. Благодари им за това, че успяват в днешните трудни условия да мобилизират своите сили, за да изпълняват успешно поставените задачи и им пожела да бъдат смели в мечтите си и да не позволяват на трудностите да сломят духа и волята им – "Вярвайте в себе си, за да повярват и другите във вас!“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: