Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
5% от българите не са прочели нито една книга през живота си
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:29 / 21.05.2015Коментари (7)337
©
Ръководителят на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел и Столична библиотека, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация, стартират в навечерието на 24 май национална кампания "Читател на годината". 

Кампанията е провокирана от изследване, според което 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си. Близо 32% от пълнолетното население на страната споделят, че през последната една година не са прочели нито една книга, а 27% са на мнение, че не е нужно да четат.

Целта на инициативата е да стимулира интерес към четенето сред всички възрасти чрез библиотеките, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене. Всички регионални библиотеки приветстваха кампанията и ще се включат в нея без изключение.

"Всеки пети сред 15-годишните, както и много от възрастните граждани в Европа не умеят да четат. Държавите от ЕС си поставиха за цел до 2020 г. делът на гражданите, имащи затруднения с четенето, да бъде намален от 20 % на по-малко от 15 %. Липсата на основни умения за четене и писане излага на риск гражданите от социално изключване, затруднява ги при намирането на работа, понижава жизнения им стандарт. 

Вярвам, че с инициативата за насърчаване на четенето в партньорство с библиотеките в страната ще успеем да допринесем за реализирането на идеята за учене през целия живот. Във всички свои форми - книжни или електронни, книгите са ценни инструменти за споделяне на знания, разбирателство, откритост към другите и към света", коментира Мария Габриел.

По регламент, всяка една от регионалните библиотеки, участващи в кампанията, ще излъчи измежду своите читатели "Читател на годината 2015" на базата на най-голям брой заети книги през годината. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел.

В националната кампания за насърчаване на четенето "Читател на годината"се включват: Столична библиотека и регионалните библиотеки в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Бравос! Значи Сиганското население е съвсем малко повече от 5%. Някои Сиганчета явно са прочели поне читанките за втори и трети клас
0
 
 
Мисля ,че това е добър процент ,като се има на предвид ,че 30 % от Българските граждани са мангусти. Няма завършил българин ,който да не е прочел поне 3 книги. Преди 20 години като бях ученик ни караха всяко лято да четем по 5 книги.
-1
 
 
Например аз, като съм от тези 5% ... това ме прави по - малко човек от останалите ли?!? Всички не са съгласни с глупостите, написани в днешните учебници по история, но кой от вас си е спрял децата от училище заради това?
Aнонимен
на 21.05.2015 г.
+2
 
 
Обаче Бойко е прочел една, но до половината, защото му се отворила работа да управлява България.
+1
 
 
Ако тези 5% са действителни, това би било приемлив резултат на фона на всички духовни перипетии в страната, но по-скоро се съмнявам, че е само толкова. Дори в някои от активно четящите цивилизовани нации резултатът може да се окаже близък. Последното прецизно проучване по тази тема бях видял за Турция, където се оказа, че 50% от населението са чели максимум една (1) книга в живота си. Ще е интересно да погледнем как стоят нещата в Европа.
+2
 
 
В щатите са над 20%!!! Културата им идва единствено от Холивуд. Почти като огромна Матрица. И така, честито с първия прощъпулник към неграмотност! Ще следваме Господарите си оттатък Океана! Не можем без чалга и фаст фуд, а на Книгата бием шута.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: