Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
49-ото НС: Ново начало по стар начин
Автор: Рени Томович 13:02 / 12.04.2023Коментари (0)262
© Фокус
Най-възрастният депутат Вежди Рашидов удари първия звънец на новото 49-то Народно събрание.

Минути по-късно депутатите положиха клетва и изслушаха химните на България и на Европейския съюз.

Първата реч в новия парламент държа председателстващият Вежди Рашидов. Той каза, че се е молил за разум, за да може България да се оттласне от дъното, но за съжаление днес отново срещаме омраза и отказ за диалог. Рашидов отправи апел към народните представители с думите: "Моля ви, да смирим нравите си, да наведем глава и да приемем факта, че голямата политика е низ от компромиси в името на добруването на българския народ и неговото бъдеще. Нека оставим поне сълзите на хората да са чисти, а мъките им - откровени. Желая ви ползотворна работа!"

Последва обръщение на президента Румен Радев към народните представители.

"На 49-ото НС е отредена съдбовна роля. Всички очакваме то да вземе дълго отлагани решения, не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива пред страната и бъдещето ни като демократично общество".

Той призова депутатите да приемат Закона за държавния бюджет, който е първостепенна задача.

След това представители на всички партии в Народното събрание прочетоха и първите си декларации.

От името на ГЕРБ-СДС думата взе Десислава Атанасова. Тя посочи, че резултатите от изборите задават редица възможности, както за изход от политическата криза, така и за затъване в нея. "С вота си българските граждани показаха, че политическата криза не може да бъде решена само от една формация, партия или коалиция“. Атанасова е категорична, че от ГЕРБ-СДС знаят от опит, че най-трудната битка в политиката е тази със самия себе си, със собственото си его, илюзии и недостатъци.

Съпредседателят на коалиция ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че е крайно време след толкова безуспешни опити най-сетне българският парламент да заработи и да започнат да решават реалните проблеми на хората. Той открои основните приоритети, сред които подпомагане на земеделието, малките и средни фирми, влизането на България в Шенген, приемането на антикорупционното законодателство, приемането на бюджет, качествено медицинско обслужване.“

Костадин Костадинов от "Възраждане“, каза че се обръща към сънародниците си, защото "както винаги, всички в тази зала, трябва да бъдем преди всичко само едно – българи. Знайни и незнайни анализатори, политолози и други редови доносници на американското посолство се отдадоха на разюздана кампания срещу 358 000 българи, които бяха наречени неграмотници, некадърници, заблудени, лумпени и пролетариат. А тези 358 000 българи, сред които съм и аз, искаме да живеем достойно в една независима и свободна държава". След като отново посочи основните приоритети на политическата формация, той бе категоричен, че партията е готова да разговаря за тях с всички останали партии в НС. "Защото, дори и да не уважаваме останалите народни представители, ние уважаваме техните избиратели", категоричен беше Костадинов.

Според председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отново сме поставени пред изпитание – избиратели и цялото ни общество, политици и всички институции. "Нито една политическа формация не трябва да управлява самостоятелно. Посланието на народа е ясно – политиците да седнат на масата на преговорите и да започнат да си говорят“, заяви Карадайъ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова категорично заяви, че това повече не може да продължава така. "Намираме се в тежка политическа и институционална криза, инфлация, бедност, социално напрежение и риск за парламентарната демокрация. Решението на тези проблеми е в тази зала. Народното събрание трябва да е решението на проблемите, а не част от тях.“ Тя се обърна и с упрек към президента, защо не е внесъл за разглеждане държавния бюджет през 2022 г.

От ИТН смятат, че проблемите на страната не са партийни, а национални. Ивайло Вълчев заяви, че от ИТН са в това Народно събрание, защото могат да носят отговорност. Това ни задължава да бъдем конструктивни и да направим всичко възможно парламентът да работи. За нас са важни максимално бързото ни приемане в Шенген, подготовката ни за еврозоната и Планът за възстановяване и устойчивост. Това са важните неща, а не емоциите, обидата, фантазиите и неизпълнените желания".

Още по темата: общо новини по темата: 896
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: