Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
40 хил. отрязани елхички тръгват към пазара
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:26 / 09.12.2015Коментари (1)252
© Blagoevgrad24.bg
Общо 40 хиляди ще са отрязаните елхички, които държавните горски предприятия ще изкарат на пазара. Това каза за БТА заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов.

"Дръвчетата се добиват от специални плантации или при пречистването на младите иглолистни насаждения в гората. То винаги се извършва по това време, тъй като не е ефективно като дейност, но с реализирането на елхичките може да се изплати частично", обясни Костов.

"За съжаление всяка година потреблението на отрязани елхички намалява и това е по много причини. Основната е масовата употреба на пластмасови елхи, които са по-удобни за хората, но те не внасят това коледно настроение и усещане, което ни дава истинското дръвче", отбелязва заместник-министърът.

"Това, което искам категорично да споделя обаче е, че независимо дали ще си купите жива, или отрязана елхичка, тя трябва да има съответната маркировка от съответното държавно горско предприятие. Само тогава може да сте убедени, че те са придобити по законен и щадящ природата начин", предупреждава доц. Костов.

На въпрос кога ще започнат проверките той уточни, че те вече се изпълняват. Екипите на Изпълнителната агенция по горите вече са на терен и досега нямаме констатирани нарушения. Вероятно, защото е твърде рано, но проверките ще бъдат особено активно в периода след Коледа и преди Нова година, каза заместник-министърът.

Що се отнася до цените - на нашите борси те са много по-достъпни от тези на пазарите, където с "помощта" на прекупвачите достигат и 100 процента надценка. Цените зависят все пак от дървесния вид и височината на елхичките, но средно варират между 8-10 и 12 лева за бройка, цена на производител.

По-високи са цените на живите елхички - между 25 и 30 лева, тъй като в тях има много повече вложени материали и труд. Те са в саксии със съответната обогатена пръст вътре. Тези елхички ще се продават с касова бележка от Държавните горски предприятия на съответните пунктове. "Това няма как да го откраднеш от гората", пошегува се Георги Костов.

Източник: Dnes.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
"За съжаление всяка година потреблението на отрязани елхички намалява" Е, това е поредното низко падение на български политик, при това министър. Това изказване е просто абсурдно. Вместо да каже нещо от сорта на "купувайте живи дръвчета и ги засаждайте", той съжалявал, че продажбите на отрязани елхички намалявала! Да, истинското дръвче създава неповторима атмосфера, но когато е живо, а не отрязано. Да отрежеш дърво и да го накичиш с гирлянди и играчки - аз лично не намирам нищо християнско в това, а Коледа в крайна сметка е християнски празник, не празник на трапезите и подаръците.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Матури 2024 г.
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: