Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
300 лв. от общината, ако си потрошиш колата в дупка
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:08 / 24.08.2016Коментари (1)318
© Фейсбук
Средно по 300 лв. са обезщетенията, които граждани получават, след като са потрошили колите си в изтърбушени шахти или улични дупки. Това показва обобщена справка от административните съдилища в цялата страна. Безброй са заведените дела за т. нар. непозволено увреждане.

В началото на годината например община Видин плати 209 лв. на застраховател. Кметството бе осъдено заради зейнала яма на улицата. По време на силен дъжд "Пежо", управлявано от П.П., попаднало в необезопасена дупка на пътя. За повредите на предна броня, решетка и подкалници на автомобила било изплатено "Каско". 

Дружеството обаче завело дело с мотива, че общината има задължения за поддържането на улиците. Така кметството е платило и 490 лв. разходи по делото. Пак Видинският районен съд осъди АПИ - София за 290 лв. разноски по дело, след като застрахован автомобил, движещ се по републикански път Козлодуй-Видин, попада в яма. На автомобила са причинени материални щети.

Точно 6624 дела пък са завели граждани в Наказателното отделение на Варненския районен съд, като 40% от тях са административно-наказателни, образувани по жалби на граждани срещу актове на КАТ, НАП, ДАИ и др.

Заради дупки по улиците, бездомни кучета и непочистени от сняг тротоари софиянци са завели над 520 дела срещу Столична община през 2014г. С исковете хората са поискали компенсации за изкълчен или счупен крак, заради заледени тротоари. Дела се водели и за сцепена джанта, спукана гумата, както и потрошено окачване на колата след пропадане в зейналите ями по пътя.

След няколко години съдебна сага незрящ мъж от Велико Търново успя да се пребори и осъди местната община заради дупка на пътя. При едно от излизанията си масажистът в местната болница пропада в необезопасена улична шахта и чупи крака си. След като се възстановява, слепецът иска от общината в Търново доброволно да му изплати 10 000 лв. за причинени неимуществени щети, болки и страдания, както и за разходите покрай престоя му в болницата и операциите. Кметството отказва доброволното плащане и инвалидът решава да потърси правата си по съдебен път. 

Пред съда юристите на общината се опитват да се измъкнат, като твърдят, че институцията е само възложител на обекта, а истинските виновници са фирмите изпълнители и че трябва да се търси отговорност от този, който е откраднал капака на шахтата. Доводите им не са взети под внимание и Валери печели делото.


Източник: Монитор






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: