Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
30% увеличение на данъка грози собствениците на 2,4 млн. от общо 3,6 млн. автомобила у нас
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:17 / 17.10.2018Коментари (22)1049
© Blagoevgrad24.bg
30 на сто увеличение на данъка грози собствениците на 2,4 млн. от общо 3,6 млн. автомобила у нас от началото на следващата година, предупреждава "Монитор". Това може да стане реалност от догодина, след като депутатите от финансовата комисия на парламента приеха промени в Закона за местните данъци и такси на първо четене. Данните за броя на автомобили е по данни на КАТ към края на 2017 г. Какво се променя в облагането на МПС-тата? Най-общо казано концепцията за облагане на автомобилите.

Досега те се собствениците плащаха на имуществена база, която се формира от мощността на автомобила и годините му. Сега вече се добавя още един компонент – екологичен, според който ще плащаме повече или по-малко от това колко замърсява колата му, на и в коя община живеем.

"През този екологичен компонент ще се коригира и данъкът в посока увеличение на данъка за замърсяващите околната среда автомобили и намаление на данъка за тези, които са с последна категория Евро 6“, коментира промените шефът на финансовата комисия Менда Стоянова. Но няма конкретна сметка с колко се увеличава данъка, защото конкретния размер на ставката се определя от Общинските съвети.

"Може да се изчисли само процента на бъдещето завишение, което няма да надхвърли 30 на сто“, допълни Стоянова.

Синдикатите и работодателите подкрепиха промените. От КНБС са "за“ заради екологичното въздействие, въпреки че ще се "натоварят повече ниско доходните групи“, които карат основно стари коли. Даже оповестиха данни, че колите над 15 години са 87 на сто от всички коли по пътищата. Част от работодателите са готови да отидат и предлагат екотаксата.   

Други данъчни промени ще ограничат ползването на данъчните облекчения за основно жилище, като на общините се даде законово основание да облагат тези, които са се опитвали да избягват облагането на жилищата им. "В момента много хора декларират по няколко жилища в различни общини като основни и по този начин ползват 50 на сто облекчения на данъка за всяко едно от тях“, аргументира се Стоянова.

Опозицията в лицето на БСП обвини финансовото министерство, че не са предоставили финансов разчет на промените.

Стоянова контрира червения депутат Румен Гечев с думите, че народните представители определят данъчната основа и диапазон на данъчни ставки, а общините да имат по-голяма възможност да са конкретни въз основа на големината на населеното място и др.   

От сдружението на общините предлагат ново забавяне във въвеждането на промените в данък "смет“. Сега общинарите предлагат новата формула да влезе в сила от 2021 г., когато се предвижда да има преброяване на населението.

"Така няма да се карат хората да ходят в общините и да попълват декларации колко души живеят и други обстоятелства, а това да се случи автоматично от резултатите на преброяването, обоснова предложението си изп. директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

По думите на Менда Стоянова има логика в предложението с цел да се облекчат от административната тежест хората.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Някой ще ми обясни ли защо в Пловдив плащам данък на автомобила си в размер на 485 лева, а в София ми е с над 130 лева по- евтин?
+2
 
 
Абсолютно грешна политика! Смисълът на данъците е да регулират определени отношения. Ако целта е "да се намали замърсяването", трябва да се вдига акциза на горива. Близко е до ума, че колкото повече гориво се изразходва, толкова повече се замърсява въздуха. А данъка за МПС се плаща на общината за да осигури инфраструктура извър републиканската пътна мрежа. Я някой да ми обясни каква връзка има това с екологичния клас на колата
0
 
 
Нима има изненадани от това увеличение? В рамките на няколко години старите таралясници ще бъдат масово ограничени от движение! Това се случва заради борбата с глобалното затопяне и вредните емисии от старите автомобили. Първата крачка вече е направена вдигат данъка, втората ще бъде сттриктен технически преглед след който ще окапат 70%-80% от таралясниците и бричките по пътищата. След това ще вкарата евтини китайски и корейски автомобили които ще отговарят на изискванията. Глобалното затопляне се проявява не само в отделни държави, територии а върху цялата ни планета и е крайно време да погледнем малко по дълече от носа си за да има бъдеще за наследниците ни!
+3
 
 
Поредната ПР акция. 30% не е ефективно увеличение за подобряването на качеството на въздуха. С 500% увеличение може и да има малко намаление на броя на автомобилите. На 50лв 30% са 15лв. На година. По 4 ст на ден. 2,4млн по 15лв са 36млн. Целта не е от 2,4 млн автомобила да намалеят например на 2,2млн и малко да се подобри въздуха, а от всички да откраднатт по колкото могат, по 20лв и с милионите да ходят на екскурзии, да си харесат места за новите хотели.
+1
 
 
При досегашен данък 20 лв. ще плати 26. Голяма врява, голяма драма... :)
0
 
 
При досегашен данък от 20 лв., ще плати 26. Голяма болка, голяма драма... :)
+2
 
 
Българиана може да дава всеки ден луди пари за търкане на талончета от лотарията, но стане ли въпрос за вдигане на данъка на таралясника му , изведнъж решава , че е много беден и нещастен и започва с мрънкането си....
0
 
 
Купете си коли на талона на които пише "товарен" и си карайте с 15 лева данък. Законите у нас са така направени, че да страда обикновения човек и да живее добре богатия, това е истината.
-2
 
 
Ами защо г-жа Стоянова не извади пари от своя джоб?Всеки ден нещо се увеличава..до кога?Като не можем повечето хора да си позволим по-нови коли...с тези заплати коя сметка по напред да платим??що за управляващи ...стига вече мислете за увеличение , а помислете как българския народ да има по добър начин за живот ...да не бъдем принудени да напускаме своята държава....
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кюстендилска пролет
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: