Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
30 000 новородени остават без ваксини
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:18 / 26.09.2014Коментари (0)385
© Bulfoto
Близо 30 000 деца, колкото приблизително се раждат за половин година у нас, ще останат без животоспасяваща ваксина, стана ясно вчера.

Новородените от юни до края на годината не могат да бъдат имунизирани с шествалентната ваксина, защото фирмата спечелила търга не може да я достави. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Тя защитава децата от дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и хепатит В. Преди промяната на имунизационния календар, която влезе в сила от 1 юни, новородените у нас бяха боцкани с петвалентна, както и с четиривалентна ваксина плюс такава срещу хепатит В. След промяната следва бебетата да се имунизират само с шествалентна.

На обществената поръчка за продукта, обявена през месец март, се е явила само една фирма, която я е и спечелила. Тя обаче, не може да я достави под формата да е в индивидуално приготвена спринцовка, каквото е изискването в Позитивния лекарствен списък, но може да я набави във флакони, поясни казуса д-р Ненков и допълни, че заради разминаването във формата на опаковката министерството е с вързани ръце.

Зам.-здравният министър по лекарствената политика Лидия Нейчева поясни, че въпросната фирма не е подала документ за промяна на формата.

Тя можела да достави ваксината, приготвена като индивидуални инжекции чак след шест месеца.

При това положение, де юре сме изрядни и имаме доставчик на ваксини, но де факто - с обществени средства не можем да ги заплатим заради неотговарящата форма, както е записано в Позитивния лекарствен списък, каза министър Ненков.

Проблемът може да бъде решен, ако имунизационният календар бъде променен спешно, като се разреши да се ползва и старата, четиривалентна ваксина за новородените след 1 юни. Тази единствена възможност, към момента, за спасяване на положението посочи заместник-министър Нейчева.

Здравният министър Мирослав Ненков подчерта, че ако се стигне до такова разрешаване на въпроса, ще се появи проблем, как да бъдат издирени децата впоследствие, за да бъдат боцнати и за хепатит В.

Според лекари, това може да стане, като за издирването им помогнат и социалните служби, които да изискват бележка от родителите за пълния набор от ваксини на детето, преди да отпуснат детските и помощите.

Към момента новородените, за да не останат без имунитет срещу опасните заболявания, се ваксинират с останали количества пет - и четиривалентна ваксина. Педиатрите обаче, недоумяват, какво ще правят, ако бройките се изчерпат, а шествалентната ваксина още не е внесена.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: