Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
Ѕлагоевград
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
Ѕизнес
ƒруги
»нституции
 риминални
ќбщество
29-годишната ћилица: ќтстраниха гърдата ми, а се оказах без рак
јвтор: ≈кип Blagoevgrad24.bg 09:50 / 20.05.2020 оментари (38)170
©
"ќтстраниха д€сната ми гърда, а се оказа, че н€мам рак. ¬сичко се срина и изгубих желание да живе€. „увствах се и все още се чувствам непълноценна като човек и като жена". ≈моционалната изповед е на 29-годишната ћилица јргилова от –усе. ћладото и красиво момиче живее с мечтите за семейство и деца, когато поредица от събити€ преобръща цели€ й св€т.

ѕо нейни думи ћилица става жертва на лекарска грешка в ”ниверситетска многопрофилна болница за активно лечение " анев" в дунавски€ град. “€ е категорична, че й е извършена мастектоми€ (частично или изц€ло отстран€ване на млечната жлеза при жените), без да е имало животоспас€ваща нужда от операци€та.

¬ъпреки жестокостта на съдбата ћилица се опитва да не губи лъчезарната си усмивка - бори се за справедливостта и в€рва, че ще € получи.

"ќт н€колко години живе€ и работ€ посто€нно в јнгли€. ¬ началото на 2018 г. при завръщането ми в Ѕългари€ споделих с гинеколога си, че съм напипала бучка в гърдата си. “ой ме прегледа с ехограф и ме насочи за консулт с хирург или мамолог. Ќа 22 €нуари отидох на лекар и след като ме прегледа, ми об€сни, че бучката задължително тр€бва да се отстрани и ако съм съгласна, може да ме приеме за операци€ още на следващи€ ден. –аз€сни ми още, че операци€та ще ми струва 200 лв. поради факта, че не съм здравно осигурена в Ѕългари€. “ъй като ми предстоеше полет обратно към јнгли€ на 30 €нуари, аз се съгласих", разказва младата жена, въпреки че й е трудно да връща лентата назад към онези ужас€ващи моменти.

"ѕостъпих на следващи€ ден в болницата. ѕридружаваше ме съпругът ми. ќпераци€та за отстран€ване на бучката беше с локална упойка и продължи около 15 минути.  ато приключи, ме оставиха на операционната маса все още завързана с колани и превръзка на м€стото. ƒокторът ми об€сни, че след малко ще излезе резултатът от биопси€та и дотогава ще сто€ така. ¬ърна се при мен след около 10-15 минути и ми каза, че за съжаление, новините са лоши.

Ќа въпроса ми какво означава това, той ми отговори, че резултатът е злокачествен и имам рак, за което много съжал€ва. ќткопча ме от коланите, каза ми да ставам, да се обличам и да го чакам горе в ста€та. ѕопитах какво ще чакам и какво следва оттук нататък, а той ми отговори: "јми как какво? –азбира се, тр€бва да премахнем ц€лата гърда. ўе чакаш да видим дали можем да съберем екип още за днес, защото тр€бва да се действа бързо".  ачиха ме горе в ста€та, б€х в пълен шок, не спирах да плача", едва сдържа сълзите си и в този момент ћилица.

ƒоктори в болницата в –усе й об€сн€ват, че операци€та по отстран€ването на гърдата е наложителна, тъй като не се знае в колко напреднал стадий е ракът. "Ѕ€х много уплашена и разстроена, чувствах се в безизходица и в крайна сметка със съпруга ми се съгласихме на операци€та", сподели ћилица, без да знае, че това ще промени цели€ й живот.

Ќо с€нката на съмнението не дава покой на јргилова. ѕо препоръка на близки и при€тели за грешни диагнози на лекари младата жена решава да изпрати парафинови блокчета за ново изследване в частна лаборатори€ в —офи€.

"—лед около 10-ина дни ми се обади лекар от лаборатори€та, който ми об€сни, че резултатите са по-добри от първоначалните. »зпрати ни ги заедно с парафиновите блокчета. — епикризата от болницата и с частното изследване, което направих, си запазих час при онколожка. “€ обаче каза, че между двете изследвани€ н€ма никаква разлика. ƒоверих й се, тъй като не съм медицинско лице", спомн€ си ћилица, ко€то вече започва да усеща, че нещо лошо се е случило.

"ѕрибирайки се в јнгли€, се обърнах към д-р “амуур ”сман - хирург за рак на гърдата. ѕредставих му двете изследвани€ в превод на английски - от държавната и от частната лаборатори€, и той ми об€сни, че всъщност става дума за две различни диагнози. ќб€сни ми, че според заключението на частната лаборатори€ става въпрос за предраково образувание и ако то е в€рното, н€ма нужда от лечение, нито пък е имало нужда от мастектоми€та".

—поред гръдни€ хирург от ќстрова става въпрос за грешна диагноза - не е имало злокачествено образувание и не е било наложително отстран€ването на гърдата. "ќсвен множество доброкачествени изменени€ н€ма доказателства за злокачественост. ќбсъдих това с пациентката и т€ беше много разстроена от това, което й се е случило", пише в официален документ д-р ”сман, който е член на дружеството на кралските асоциации на хирурзите.

“ук сълзите побеждават вс€ка мисъл и тревога. ¬ главата на ћилица се върти единствено присъдата, че е осакатена доживот след грешна диагноза и извършената по спешност мастектоми€, без да е имало нужда от не€.

"—ринах се емоционално. »зпаднах в депреси€. јмпутаци€та се отрази съществено на психичното ми състо€ние. »згубих житейската си перспектива, ентусиазма и желанието за живот. „увствах несигурност за бъдещето си и изпитвах страх от преждевременната скорошна смърт като болна от рак. Ѕ€х обладана от лоши мисли. Ќ€мах желание да живе€, да се срещам и разговар€м с хора. Ћипсва ми самочувствие заради променената външност.

“€ ми налага ограничени€ в избора на облекло, което винаги внимателно тр€бва да подбирам и съобраз€вам. «атворих се в себе си и исках да се изолирам от света. —ъс съпруга ми сме женени от 2014 г. и като вс€ко младо семейство мечтаем за деца.†—лучилото се промени и отложи плановете ни за това.  огато все пак имаме дете, липсата на една гърда н€ма да ми позволи да го кърм€ пълноценно. ѕри установ€ване на погрешността на диагнозата, вместо да се зарадвам аз се сринах още повече, като разбрах, че напразно съм била осакатена", изрича ћилица дълбоко от сърцето си. ƒумите й са тежки, болезнени и трудно може да остав€т околните безучастни.†

“€ е влюбена в морето, но вече за не€ посещението на плаж е тежко изпитание. ¬ъпреки това продължава да го съзерцава, защото намира успокоение в син€та шир. јргилова хил€ди пъти си задава въпросите защо лекарите не са й об€снили, че може да си направи второ изследване, че не тр€бва веднага да бъде отстранена гърдата и че операци€та може да бъде отложена. ћного въпроси, а отговори н€ма.

ѕсихическите страдани€ са безчет, но и физическите болки не спират до тук. ѕо време на операци€та са й отстранени лимфни възли, което води до ограничаване на движението на д€сната й ръка.

"Ќужно беше да провеждам всеки ден домашна физиотерапи€, ко€то изпълн€вах около 6 месеца, докато възвърна пълното движение на ръката си. ¬се още обаче имам болки и не мога да € натоварвам много. Ќе мога да извършвам тежък физически труд и да вдигам тежко. Ќе мога да работ€ каквато и да е работа, а тр€бва да се съобраз€вам с натоварването. ѕрез ц€лото време до мен беше съпругът ми, който ползваше неплатен отпуск, за да се грижи за мен и да ме подкреп€", добав€ още едно парче към житейски€ си пъзел ћилица. ¬ момента т€ води дело срещу болницата в –усе, като е завела иск за 50 000 лева за нанесени неимуществени вреди.

ћладата жена не спира да в€рва - че има справедливост и че животът ще € дари с по-добри щастливи дни. » затова не см€та да маха широката усмивка от лицето си.

»нж. »ван »ванов, изпълнителен директор на болница " анев":†

"Ќе съм лекар и не мога да коментирам случа€. јко кажа нещо, има веро€тност да не бъде в€рно".

“ова за€ви инж. »ван »ванов, изпълнителен директор на болница " анев" в –усе. ƒумите му б€ха отговор на запитване на "Ѕългари€ ƒнес" дали е запознат с казуса на ћилица јргилова и дали можем да говорим за лекарска грешка.

»ванов изтъкна, че е поел управлението на болницата на 26 юли 2019 г., а операци€та на момичето е извършена през 2018 г. »зпълнителни€т директор също така за€ви пред вестника, че не знае, че пациентката води съдебно дело срещу лечебното заведение.

«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
“ова са русенските касапи"безоодговорни" лекари,.
0
 
 
√решки стават навс€къде.Ќе само у нас.ѕо принцип второ мнение и биопси€ преди операци€та
0
 
 
 ак да се в€рва на нашите,,, доктори*, за съжаление, за да точат пари от « , а и за техни€ джоб са готови да унищожат пациентите си,.. ћного лошо говори за т€х...
0
 
 
Ћъжлива Ѕ—ѕ-подлога , Ѕ—ѕ-провукаци€. ќбвинени€та на тази се прав€т срещу най-важните хора в Ѕългари€, това са лекарите, който заслужават безкрайна благодарност, да ама не,поднас€т се долни мръсни лъжливи обвинени€ срещу т€х, обаче удара е срещу правителството! Ѕ—ѕ , алчна за власт не подбира средствата за постигане на целта! ƒано един ден, тази парти€ ,комунистичестка, бъде като мръсно коте изхвърлена от Ѕг завинаги. ƒостатачни са злоди€ни€та, които върши вече 100години.
-1
 
 
 акто се казва, за всеки случай. я, ако имаше?
+1
 
 
 ак може да се в€рва на едно изследване и един лекар? ¬инаги се търси второ мнение когато има лош резултат. ѕък и такава операци€ не е толкова спешна състо€нието не е животозасташаващо можело е да се изчака, да се повтори изследването. ∆алко за осакатената жена, но лекар осъден за грешка не съм чула. ƒано получи справедливост.
0
 
 
ћафи€ в бели престилки.ƒойде и у наз.
+1
 
 
”жас!!! «а съжаление в Ѕългари€,докторите,истинските са единици!
0
 
 
Ќее . ћрасници не доктори. ћного гадно. ƒа им вземат дипломите.  асиери нищо общи с хуманност!!!рЯШ≠рЯШ≠рЯШ≠
 оментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ‘евруари 2021 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
јктуални теми
“¬ и шоу сезон 2020/2021 г.
ѕарламентарни избори 2021 г.
«има 2020/2021 г.
√рипна епидеми€ обхвана страната
«акриване на общините "–одопи" и "ћарица"
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в Ѕлагоевград и региона.
e-mail:
јнкета
ўе почивате ли идната зима?
ƒа, в Ѕългари€
ƒа, в чужбина
Ќе
Ќе съм решил/а още

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
Ѕлагоевградчани във facebook
RSS за новините
©2009 - 2018 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Blagoevgrad24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Blagoevgrad24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: