Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
250 000 българи са без зъби
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:52 / 09.07.2015Коментари (0)299
© Impact Press Group
В страната тече процес на тотално обеззъбяване. 250 000 българи са без зъби, децата на 5 години вече имат средно по 4 кариеса, хората на 40 г. ще изгубят средно 5 зъба в следващите десет години. Тревожната статистика беше изнесена по време на кръгла маса в парламента, посветена на проблемите на денталната медицина.

Стряскащите данни обхващат още децата, където се откриват големи поражения върху току-що поникнали зъби. При децата на 12 години кариесите са средно 3, а при тези на 18 - 6. Причините за проблемите при малчуганите са най-вече неустановените хигиенни навици, каза детският дентист проф. Милена Пенева.

Тя констатира и занижен родителски контрол върху оралната хигиена на децата. Неправилното хранене при подрастващите също е виновно за проблемите със зъбите. Причината е най-вече в многото употреба на въглехидрати и газирани напитки и в недостатъчната консумация на мляко, плодове и зеленчуци.

13% от българите над 60 години са тотално обеззъбени, стана ясно от друга презентация. Причината за падането на зъбите са кариесът, парадонтитът и лошата орална хигиена, обясни д-р Попова. Хората с ниско образование и ниски доходи губят зъбите си по-бързо.

Голям процент от хората с проблеми на зъбите променят хранителните навици. 33% се затварят в себе си, а 35% се притесняват да се усмихват, стана ясно още от презентацията, посочва dnes.bg.

В над 10 области в страната няма нито един дентален специалист - ортодонт или дентален хирург. Останалите специалисти са в пенсионна възраст. Това пък съобщи шефът на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов.
При откриването на кръглата маса пък шефката на парламента Цецка Цачева открои основните проблеми в денталната медицина - недостатъчно подготвени на брой кадри, недостатъчно средства и ниска стоматологична култура.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: