Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
25 години ще лежи в затвора убиецът на фелдшера от Орешник
Автор: Иван Сотиров 17:20 / 08.11.2021Коментари (0)287
© Burgas24.bg
Бургаският апелативен съд потвърди присъда в размер на 25 години "лишаване от свобода“ на Иван Пачелиев, признат за виновен за убийството на медицинския фелдшер Димитър Факиров от Тополовград.

Престъплението е извършено на 8 октомври 2019 г. в  село Орешник, община  Тополовград. Иван  умишлено е умъртвил Факиров при изпълнение на службата му като медицински фелдшер, като смъртта е причинена по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Пачелиев е признат за виновен и в това, че противозаконно е държал 111 бpоя патрони. Той е осъден да заплати на близките на пострадалия обезщетение в размер на общо 250 000 лв. Наложеното наказание "лишаване от свобода“ трябва да бъде изтърпяно при първоначален строг "режим“.

Пред Апелативен съд – Бургас делото е образувано по жалба на подсъдимия, който претендира за отмяна и постановяване на нова оправдателна присъда и от частните обвинители, които настояват за доживотен затвор или доживотен затвор без замяна по преценка на съда. В съдебно заседание представителят на Апелативна прокуратура - Бургас заявява, че жалбите са неоснователни, а присъдата е обоснована и законосъобразна.

След запознаване с доводите изложени в жалбите, изслушване становищата на страните в съдебно заседание и анализ на приложените по делото доказателства, както и след проверка атакуваната присъда Бургаският апелативен съд е намерил жалбите на подсъдимия и на частните обвинители за неоснователни.

По делото са приети заключенията на двете съдебно медицински експертизи, две технически експертизи, две балистични и седем ДНК експертизи изготвени на досъдебното производство и приобщени към доказателствения материал чрез прочитане и разпит на вещите лица в хода на съдебното следствие, двете технически експертизи назначени в хода на съдебното следствие, приложени са писмени и гласни доказателства. Пред въззивната инстанция бяха събрани допълнителни доказателства гласни и писмени, както по искане на защитата на подсъдимия, така и служебно от съда.

В мотивите си съдът посочва, че правилно са отчетени осъществените три квалифицирани състава на престъплението: с оглед на обекта - причиняване смърт на медицински специалист, при изпълнение на службата му и с оглед на обективната страна на престъплението - причиняване на смърт с особена жестокост и по особено мъчителен начин за убития. По делото е установено по безспорен начин, че подсъдимият е нанесъл 38 удара с нож, в областта на цялото тяло, крайниците, тилната област и шията. Жертвата е възрастен мъж на 72 години, лишен от всякаква възможност да се защитава и отбранява, а подсъдимият е в разцвета на своите сили - на 37 години, здрав, силен, получил военна подготовка във Френския легион. Деецът е проявил дързост и безцеремонност, тъй като е осъществил престъплението в светлата част на денонощието, в медицински кабинет, където по всяко време идват хора, спрямо възрастен, беззащитен човек, посветил се на благородната си професия. През цялото време пострадалият е бил в съзнание, възприемал е събитията, имал е активна защитна реакция и е изпитвал силни болки и страдания. Хладнокръвието на подсъдимия следва и от неговото последващо поведение - той е напуснал спокойно мястото на извършване на престъплението и заличавайки уликите, като укрил оръжието на престъплението и дрехите си. Всички действия на подсъдимия го характеризират като жесток човек, отбелязват в решението си апелативните съдии. Иван П. е извършил престъплението с пряк умисъл, който се извежда не само от осъществените конкретни действия, от вида на използваното оръжие, мястото и начина на нараняванията, силата и насочеността на ударите, но и от последващите му действия с цел прикриване на следите от престъплението.

Въззивната инстанция е намерила, наказанието на подсъдимия "лишаване от свобода“ за срок от 25 години за правилно определено. Същото би изиграло превъзпитателно и възпиращо въздействие както върху подсъдимия, така и спрямо останалите членове на обществото. Определянето на по - ниско по размер наказание ще бъде обществено неоправдано и несправедливо. Неоснователна се явява претенцията на частното обвинение за увеличаване размера на наказанието или замяната му с по тежките алтернативи - доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, тъй като те не съответстват на степента на обществената опасност на деянието и дееца.

При цялостната проверка на присъдата не са установени допуснати съществени нарушения на процесуалните правила довели до ограничаване правата на страните, поради което не е налице основание за отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд.

Апелативните съдии са приели, че присъдата на Ямболския окръжен съд е законосъобразна и обоснована и следва да бъде потвърдена.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в 15-дневен срок.

Още по темата: общо новини по темата: 3
06.06.2022 »
27.08.2020 »
06.12.2019 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: