Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
24 години от смъртта на Тодор Живков! Хората: Добре си живеехме, ще си спомняме за теб
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:51 / 05.08.2022Коментари (3)410
©
Днес се навършват 24 години от смъртта на Тодор Живков, припомня Sofia24.bg. Хулен от едни и обичан от други, той ще остане завинаги в историята на България като най-дълго управляващия политик след Освобождението. Живков беше на власт в продължение на около 40 години.

След преврата на 10 ноември 1989 година, Тодор Живков се оттегля от политическия живот на страната. Комунистическия лидер си отива от този свят на 5 август през 1998 година. На поклонението пред Мавзолея на Георги Димитров в центъра на София се стичат хиляди граждани. 

В социалните мрежи много българи коментират и отбелязват днешната дата. В последните години сред българското население се забелязва голяма носталгия по покойния Тодор Живков и неговото време. Тази носталгия ясно се вижда и в коментарите, публикувани в социалната мрежа Фейсбук. 

Ето част от тях: 

- Поклон пред паметта му! За покойниците се говори или хубаво или нищо. А той направи много хубави неща за народа и хората го помнят. Историята ще отреди място на всеки един политик.Тодор Живков беше един от политиците, които най-много обичаха народа си. Да почива в мир!

- Поклон, дълбок поклон! Пред паметта на един

човек, който даде всичко онова...имахме спокойствие, образование, здравеопазване, работа и пълни градове, села с трудолюбиви,

щастливи хора. Светла му памет!

- Бог да го прости! Най-великият управник, който имаше нашата велика България.

- Бог да го прости! Той даде толкова много на България и българския народ, че ново излюпените демократи за 33 години преход не успяха да разрушат!

- Поклон! Добре си живеехме!

- Поклон пред паметта му! Тато много време ще те търсим и ще си спомяме за теб. Бог да те прости!

- Тези които живяхме по негово време дълго

ще го помним, защото правеше много за обикновения народ.

- И много повече за необикновения.

Тодор Живков постъпил по спешност в болницата на 8 юли. Имал тежка вирусна инфекция, висока температура и десностранна бронхопневмония. Той умира в 20:05 часа на 5 август в Правителствена болница “Лозенец". За смъртта му официално е съобщено от БТА около 12 часа по-късно.

С гриф “Спешно" световните агенции разпространяват новината за смъртта на Тодор Живков. Първа реагира германската ДПА, която се позовава на в. “Нощен Труд". Ройтерс, Франс прес и ИТАР ТАСС използват като източници лекарите в Правителствената болница и български радиостанции. Най-обширен материал предава Асошиейтед прес.

Ръководството на БСП иска бившия Партиен дом за поклонението, но им е отказано. МВнР е против държавно погребение, защото в последните си години Живков не е участвал в обществения живот, а и много хора не го приемали, имал висящи съдебни дела...

Ковчегът с тялото на Живков е докаран на пл. “Девети септември" (днес “Княз Александър Батенберг I" - б.а.) и в 11:10 часа и поставен с отворен капак на стъпалата отляво на царския дворец срещу мавзолея. В 12:00 часа ковчегът е снет от постамента и поставен в закрита катафалка. Многолюдно шествие тръгва след нея към гробищата. 

Огромна опашка се извива около 13:30 часа пред ритуалната зала на Централните софийски гробища. Повече от три часа най-близките хора на Живков приемат съболезнования. Първа с покойника се прощава внучката му Жени, след това и останалите. Живков е положен в 10-и парцел до гроба на съпругата си Мара Малеева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.08.2022 г.
-1
 
 
По времето на Тодор Живков или Бай Тошо беше построена развита индустриална България! Имахма машиностроене, химия, лека промишленост, металургия, електроника, всички язовири, ВЕЦ, АЕЦ, напоителни канали, образование, наука и да не ги изброявам... И макар, че много още не беше направено, за тези години постигнахме това, което другите са направили за стотина години! "Демократите" му е**ха МАЙКАТА за нула време! За това сме последни в Европа!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: