Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
110 000 долара достигнаха заплатите за шофьор на камион
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:39 / 22.08.2022Коментари (0)183
©
По данни на асоциацията на превозвачите на стоки в САЩ в бранша липсват около 80 хиляди шофьори на камиони. До 2030 година броят им може да се удвои. 

Заплащането само за година се е увеличило с 11 процента

С увеличение на заплащането компаниите искат да компенсират недостига. Скокът на заплатите се дължи на рязкото нарастване на търсенето на стоки в САЩ. Търговците се надпреварват да възстановяват запасите, които са били изчерпани по време на пандемията, а производителите бързат да доставят части и суровини, за да възстановят спряното или съкратено производство, пише "Уолстрийт Джърнъл".

Надеждата им е, че въпреки продължителното работно време, дългото отсъствие от семейството и трудния начин на живот, който често е стресов и нездравословен, допълнителните пари ще мотивират повече хора да изберат тази професия. Според анкета, проведена след стотици хиляди шофьори и компании в сферата, заплащането през 2021 година се е покачило средно с 11 процента. Шофьорите в САЩ получават средно 70 хиляди долара на година, предава "Deutshe Welle",

Някои от интервюираните шофьори са били наети от американската верига супермаркети "Уолмарт". В началото на тази година "Уолмарт" обяви, че ще плаща на шофьорите си 110 000 долара за първата година. За сравнение: това е средната заплата на финансовите анализатори и консултанти в САЩ. Въпреки това годишни заплати от около 100 000 долара вече не са рядкост в сектора на товарните превози като цяло.

Необходима е оптимизация на работните процеси

Някои експерти обаче се съмняват, че увеличението на заплащането ще постигне очакваните резултати. Според експерта по логистика Дейвид Корел тези увеличения често са трудно забележими за служителите, които обикновено не получават фиксирана заплата, а конкретна ставка на километър. Съгласно действащите разпоредби водачите на камиони могат да прекарват на пътя максимум единадесет часа в денонощието.

Корел установява, че много шофьори често са зад волана само по 6,5 часа на ден, а през останалото време чакат да бъдат разтоварени или изпратени по съответен курс. "Вярвам, че американските шофьори на камиони са хронично незаети", обяснява Корел по време на изслушване в Конгреса, цитиран от “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". В резултат на това шофьорите печелят средно значително по-малко от обявеното от компаниите. Затова, вместо да се повишават заплатите, експертът предлага първо да се подобри ефективността на работните процеси, например с помощта на по-интелигентни логистични програми.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: