Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Погребват един до друг загиналите пилоти с всички военни почести
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:27 / 13.06.2018Коментари (6)1884
Загиналите пилоти от 24-а Авиобаза Крумово кап. Пламен Пантилеев и кап. Стоян Неделчев ще бъдат погребани един до друг с всички военни почести този петък на Централните гробища в Пловдив, съобщава "Монитор". Церемонията с поклонението пред тленните им останки ще започне в 10 часа и ще продължи най-вероятно 2 часа, за да могат всички, които са ги познавали и са служили с тях, да им отдадат последна почит. Капитаните ще бъдат изпратени с почетен ескорт и с почетни часови, а така също, за да бъде изпълнен ритуалът както трябва, два национални флага трябва да бъдат прикрепени върху капаците на двата ковчега.

На траурната церемония се очаква да се съберат стотици бивши и настоящи колеги, приятели и близки на двамата пилоти, както от 24-а Авиобаза, така и от всички авиобази у нас. Очаква се да присъстват и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, ръководството на щаба на БА, както и на българските ВВС. Ще има военен духов оркестър, а опелото от свещеник ще бъде извършено не в църквата, а на самото гробно поле, за да могат да присъстват всички опечалени.

"Още вчера (б.р. 12 юни т.г.) военен джип дойде до къщата на майката на капитан Стоян Неделчев, взеха я и я откараха вероятно в Пловдив. Познаваме всички в селото загиналия капитан. Един изключителен човек, много земен и добър. Още като дете беше много ученолюбив. Имаше от горе до долу в бележника шестици. Като деца сме играли заедно", разказа кметът на елховското село Гранитово Христо Гечев.

Последно той видял Стоян на миналогодишния събор на селото, но след трагедията се сетил за техен разговор отпреди 2-3 години. Тогава пилотът му признал, че обмисля да се пенсионира, но да остане в редиците на 24-а Авиобаза Крумово. Бил навършил нужните години за пенсиониране, но искал да продължи да служи. "Дали се пенсионира, или не, не знам. Може и да е изпълнил желанието си да се пенсионира, но да остане на служба, за да лети", обясни кметът.

Родителите на загиналия пилот са били много отрудени хора. Майката Пена е работила дълги години, като хигиенист, в местната здравна служба, а бащата, който е починал, е бил шофьор и тракторист. "Бедно, селско семейство, но много работливи хора. За Стоян можем само хубави неща да кажем. Много умен и начетен, добър и скромен", обясни още кметът. Авиацията е била явно мечтата от детските години на Стоян Неделчев, защото от съвсем малък той много е залягал над книгите. Завършил е основното училище в родното си село, а оттам бил приет да учи в Техникума по механотехника (ТМТ) в Ямбол, днешното име на което училище е Професионална техническа гимназия "Иван Райнов".

Там завършил с пълно отличие и златен медал, след което естествено бил приет да учи за пилот във висшето училище в Долна митрополия. Оженил се за ученическата си любов Елена, която имала роднини в село Гранитово, които пък били съседи на семейството на Стоян. Имали двама синове – единият роден през 2003 г., а другият две години по-късно, обясниха хора от село Гранитово. "Искаме да издигнем параклис в негова памет в селото, ще изберем проект и ще го направим, за да запазим спомена за кап. Стоян Неделчев", каза кметът.

Колегата на кап. Стоян Неделчев и командир на екипажа кап. Пламен Пантилеев е щял да навърши 48 г. на 14 юни. И той е обмислял дали да се пенсионира, тъй като е бил направил годините, нужни за това. И той оставя две деца сираци - момчета. Хеликоптерът на двамата капитани се разби, докато тренирали зависване за способа "бързо въже" на 11 юни около 20,30 часа на територията на 24-а Авиобаза Крумово и гражданското летище "Пловдив".


Още по темата: общо новини по темата: 11
19.07.2018 »
15.06.2018 »
15.06.2018 »
13.06.2018 »
13.06.2018 »
12.06.2018 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А бай Каракачанов ще омахаа 2-3 курбана.
+2
 
 
Както и да ги погребат няма да ги върнат цялата ни държава е един голям хаус
+5
 
 
Техника от 88-89г. Свалят се непрекъснато резервни части от една или друга машина, защото "няма средства". Мазни, тлъсти управници, началници, министри. Опитни командири с по над 500-600 часа нальот вече не са сред живите. Защото въпреки цялата помия не са се отказали през годините, защото са професионалисти, защото обичат работата си, родината си. Сега някой и друг ден ще се пошуми, ще се поприказва и после целият цирк от начало. Мъчно и гнусно ми е...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: